Roberto Verhagen, rasechte Bosschenaar (2)

150117_robertoverhagenDEN BOSCH – Hij is een van de vele rasechte Bosschenaren die uitkwamen voor het eerste elftal van FC Den Bosch. Eind jaren ’90 stond Roberto Verhagen (42) symbool voor de opkomst van de club. In 1999 vierde hij het eerste van de drie titels en vijf jaar later promoveerde hij opnieuw naar de eredivisie met de profclub uit zijn geboortestad. Deel 2 van het interview.

Zie ook: Roberto Verhagen, rasechte Bosschenaar (1) (17-02-’15)

De goede sfeer in zijn tijd bij FC Den Bosch is hem altijd bijgebleven. En het was fijn om met spelers als Hans Gillhaus, Fred van der Hoorn en Arnold Scholten te mogen voetballen. “Scholten was op die leeftijd nog zó goed, ongelofelijk.” Verhagen stond zelf onder meer bekend om zijn verfijnde traptechniek. “Ik heb eens bij VVV een vrije trap van een meter of dertig binnengeschoten en thuis tegen Volendam krulde ik hem mooi over de muur.” Spelers als Scholten en Krüzen hebben hem gezegd dat hij met zijn kwaliteiten er veel meer uit had moeten halen. “Dat zet je wel aan het denken. Maar je moet in het voetbalwereldje ook een beetje geluk hebben natuurlijk.”

Verloren jaar
In 2000 kwam er een einde aan de tijd in De Vliert. Verhagen was een halfjaar clubloos en ging onder meer op proef bij Maccabi Haifa (Israël). Hij tekende uiteindelijk bij de Zwitserse tweedeklasser SC Kriens. “We waren ambitieus en pakten daar drie jaar op rij een periode, maar het lukte helaas telkens niet te promoveren. Toch was het mooi om mee te maken. Ik was een ervaring rijker.” Toen hij na die periode opnieuw thuis kwam te zitten, hield de middenvelder zijn conditie op peil bij FC Den Bosch. “Dat ging zo goed, dat trainer Gert Kruys me er bij wilde houden.” Een buitenkansje, zo leek het. Maar het werd niet wat Verhagen er van verwacht had. “Een verloren jaar eigenlijk. We werden wel weer kampioen, dankzij die late treffer tegen Veendam van Berry Powel, maar ik maakte maar weinig minuten.” Al op 32-jarige leeftijd ging de profcarrière van Verhagen na dat seizoen als een nachtkaars uit. “Ik heb toen nog twee jaar bij OJC Rosmalen gespeeld, waarmee we promoveerden naar de hoofdklasse. Daarna volgden nog vijf seizoenen bij Nivo Sparta uit Zaltbommel. Eigenlijk ben ik te vroeg gestopt, als ik terugkijk.”

Vet Eraan
In een zwart gat viel Verhagen niet. De oplettende  FC Den Bosch-supporter kan hem dagelijks door de stad zien rijden. Met zijn bestelbusje brengt en haalt hij de post op bij tientallen Bossche bedrijven. “Vorig jaar heb ik, samen met mijn jeugdvriend Peter van den Broek, MC Postverwerking overgenomen van mijn toenmalige baas Frans van Ooijen. We zijn een klein en flexibel bedrijf dat ook koeriersritjes rijdt.” Zelf trapt hij nog twee keer per week een balletje. “Ik kan het spelletje niet missen. Toen ik bij Nivo stopte, vroeg mijn buurman of ik bij de veteranen van Emplina kwam voetballen. Vorig jaar zijn we kampioen geworden en de laatste twee seizoenen hebben we de bekerfinale verloren. In het stadion van FC Den Bosch nog wel. En op woensdagavond doe ik mee in de 35+competitie van OJC Rosmalen. Ons team heet Vet Eraan, haha.”

Meer Bossche jongens
Verhagen voelt zich thuis in Empel en denkt er niet over om ergens anders te gaan wonen. “Ik kan de stad niet missen, ben een echte Bosschenaar.” FC Den Bosch volgt hij nog altijd, voornamelijk via tv en teletekst. “Vorig jaar ben ik nog een keer in het stadion wezen kijken. Ik moet eerlijk zeggen dat het wel lijkt alsof het niveau steeds lager komt te liggen. Jonge gasten zijn niet meer te houden voor een club uit de eerste divisie. De goede spelers worden snel weggehaald.” Zijn huidige favoriet in de selectie is Jordy Thomassen. “Met zijn vader Antoine ‘Titus’ ben ik nog opgegroeid. Wat mij betreft komen er meer Bossche jongens bij FC Den Bosch in het eerste elftal te spelen.”

Foto: Henk van Esch

Geef een reactie