Kakhi Jordania blijkt een echte liefhebber

DEN BOSCH – Kakhi Jordania, de 24-jarige Georgiër die – na goedkeuring van de KNVB – FC Den Bosch gaat overnemen, is een echte liefhebber. Dat blijkt uit een interview dat Marcel van der Kraan namens De Telegraaf met hem en zijn vader Merab had. “Ik heb de promotie van Blackpool meegemaakt toen ik er studeerde. Waanzinnig.”

Het wordt door sommigen met argusogen bekeken, de investering van Jordania jr. in FC Den Bosch, dat al jarenlang op sterven na dood lijkt te zijn. 2,5 miljoen euro zou de in Zwitserland opgegroeide oliemagnaat pompen in de Bossche BVO. Een flink bedrag voor de club, maar een schijntje voor de jonge directeur van een van de grootste transportbedrijven in de oliesector in Rusland. Zijn omzet bedraagt 1,8 miljard euro.

Jordania, die naast Russisch en Georgisch ook Engels, Italiaans en Frans spreekt, werd zelf al vroeg afgekeurd na ‘ontelbare enkeloperaties’. Zijn opa, vader én broer schopten het wel tot profvoetballer. “De vader van mijn moeder was een van de grootste spelers in de voormalige Sovjet-Unie. Hij speelde, net als later mijn vader, voor Dinamo Tbilisi en scoorde op het WK 1970 tegen België. Mijn broertje Levan speelt nu bij FC Eindhoven.”

Chelsea-entourage
In de tijd dat vader Mereb de scepter zwaaide bij Vitesse reisde de toen nóg jongere Kakhi in de weekenden naar Nederland. Vaak verkoos de bolleboos de studieboeken boven de wedstrijden in ‘Chelsea-entourage’ van Vitesse, maar uit die periode weet hij desondanks nog feilloos allerlei feitjes op te lepelen. Wilfried Bony, Patrick van Aanholt, alle doelpuntenmakers van belangrijke wedstrijden weet hij nog te noemen. Toch houdt hij zelf meer van de sfeer van het voetbal in de lagere regionen. “Toen ik in het Engelse Fleetwood woonde, in de buurt van mijn universiteit, volgde ik Blackpool en Fleetwood Town, waar toen Jamie Vardy speelde. Ik heb de promotie van Blackpool meegemaakt. Waanzinnig.”

Natuurgras
Hoewel Jordania al op ongekend jonge leeftijd een uiterst succesvolle zakenman is, blijft hij liefhebber van het ‘gewone voetbal’. “Er is geen sport die zoveel mensen gelukkig maakt als voetbal”, zegt hij. “De man in de straat werkt zich de hele week kapot als hij op zaterdag maar voetbal ziet. Dat is uniek.”

Met de nieuwe eigenaar hoopt FC Den Bosch flinke stappen te kunnen gaan maken. Een broodnodige kwaliteitsinjectie voor het eerste elftal is niet het enige. Na komend seizoen wordt het kunstgras in stadion De Vliert vervangen voor een ouderwetse natuurgrasmat en op het sportpark van BVV zullen de faciliteiten flink verbeterd worden. “Ik ga een mooie academie neerzetten voor de jeugdopleiding. Een stevige basis voor een lange periode bij FC Den Bosch is noodzaak”, aldus Jordania.

Crazy fans
Op de opmerking dat FC Den Bosch – ook al is de aanhang in de afgelopen jaren fors geslonken – vroeger een aantal crazy fans had, zegt hij tot slot met een brede glimlach: “Geweldig. Fans mogen crazy zijn. Waarom denk je dat ik voor Den Bosch heb gekozen? Het is de hoofdstad van Brabant, er wonen 150.000 mensen. Veel meer dan in de meeste andere steden waar Eerste Divisie-clubs spelen. Er ligt ook een grote historie. Ik wil de mensen in de stad weer trots maken op hun club en hen overal bij betrekken. Het moet net zo mooi worden voor de spelers als voor de fans.”

Dit bericht is geplaatst in FC Den Bosch. Bookmark de permalink.

Geef een reactie