‘Voetbalerfgoed BVV blijft bewaard’

DEN BOSCH – Vanaf vrijdag zal er in het clubgebouw van BVV een permanente tentoonstelling te zien zijn over de rijke historie van de vereniging. Op initiatief van Jan van Mil en enkele andere betrokken clubgenoten worden geïnteresseerden meegenomen naar de tijden van hoogtij en verval. “Met deze tentoonstelling wil ik laten zien dat BVV behouden moet blijven.”

Jan van Mil, inmiddels alweer 72 lid van BVV, legde gedurende zijn verenigingsleven een rijke verzameling aan van foto’s, affiches en andere attributen die typisch bij een voetbalclub horen. Die verzameling vormt het uitgangspunt van de tentoonstelling. Met hulp en tips van Henk Mees, Frans van Gaal en Cor Verel werd de tentoonstelling vormgegeven.

“BVV is een club met een rijke historie en bestaat 112 jaar. De club laat vanaf 1906 de Bossche arbeider voetballen. Iedereen is welkom: katholiek, protestant, jood, communist. De club wilde wel presteren. Ik ben de club altijd trouw gebleven in goede en minder goede tijden. Met deze tentoonstelling wil ik laten zien dat BVV behouden moet blijven”, aldus Van Mil over zijn beweegredenen.

Voetbalgeschiedenis
In de jaren ‘30 trekt BVV een Engelse trainer aan, Charles Jackson. De club voert een nieuw spelsysteem in met een stopperspil. In 1938 betaalt het bestuur de spelers voor geleverde prestaties. Iedereen blij, behalve de voetbalbond; BVV krijgt straf. Zo gaat dat als je iets nieuws uitprobeert.

In 1948 wordt BVV landskampioen op Heidelust in Vught. Burgemeester Loeff haalt de Bossche rood-zwarten naar ’s-Hertogenbosch. In de jaren vijftig levert BVV diverse Oranjekandidaten, zoals keeper Dré Saris, Kees Krijgh, Piet van Overbeek en Max van Beurden. Daarna gaat het fout, onder meer door een omkoopschandaal in 1956. Ook dat hoort bij voetbalgeschiedenis.

Het elftal van BVV dat in 1948 landskampioen werd.

Naar de amateurs
In 1965 levert BVV haar beste spelers in bij het dan nieuwe FC Den Bosch en trekt zelf het amateurkleed aan. De club blijft echter spraakmakend en wordt zelfs bijna landskampioen bij de amateurs. Henny Spierings groeit uit tot de beste amateurkeeper van het land en BVV brengt talenten tot ontwikkeling als Eef Mulders, Kees Krijgh jr., Arnold Scholten en Fred van der Hoorn.

Vandaag de dag knokt de club zich weer omhoog vanuit de 3e klasse. Als oude stadsclub zit BVV zelfs in de hoek waar de klappen vallen. Met lotgenoten OSC’45, TGG en CHC is ze voetbalclub-met-een-flinke-rugzak. De tentoonstelling wil daarom ook laten zien dat BVV als ‘voetbalerfgoed’ behouden moet blijven.

Met een officiële aftrap wordt de tentoonstelling aanstaande vrijdagmiddag geopend.

BVV in de betaald voetbaljaren. Om precies te zijn 1958-1959, in de 1e divisie A.

Geef een reactie