Derby van de Week: Schijndel – Avanti’31

SCHIJNDEL – Deze week wordt de klapper van de speelronde gespeeld in de 3e klasse D, waar de Schijndelse derby op het programma staat. Op het Zuideinderpark staan om 14.00 uur RKSV Schijndel en Avanti’31 tegenover elkaar. 073voetbal zet alle cijfers op een rij en blikt zoals iedere week vooruit naar een mooie derby in de regio.

Vorig seizoen stond de wedstrijd van het dorp na jaren eindelijk weer op de competitiekalender. De laatste ontmoeting in competitieverband was daarvoor in het seizoen 1992-1993, toen Avanti’31 naar de 3e klasse degradeerde en Schijndel juist begon aan z’n route richting de hoofdklasse. Het waren goede tijden voor de geel-blauwen en slechte voor de blauw-witten. De laatste jaren is dat andersom geweest. Waar Avanti constant tussen de 2e en 3e klasse speelde, degradeerde Schijndel tussen 2015 en 2017 maar liefst drie keer; van de hoofd- naar de 3e klasse.

Voordeel van die degradaties was wel dat vorig seizoen, na 25 jaar, eindelijk weer de Schijndelse derby op het programma stond. En dat was te merken; bij de eerste wedstrijd namen ruim 1.200 man plaats op sportpark Molenheide en zij zagen Avanti met 1-0 winnen. Even leek Schijndel voor het 4e jaar op rij te gaan degraderen, maar door de versoepelde degradatieregeling ging het, als nummer 13, niet rechtstreeks naar beneden. Omdat het zich vervolgens via DSC, Vessem en Acht handhaafde in de 3e klasse, staat de Schijndelse derby ook dit seizoen op het programma. Niet in ‘onze’ 3e klasse C, maar in de 3e klasse D, van Zuid II. Opvallend: beide hoofdcoaches (Henry van Alebeek van Schijndel en Henry van Wanrooij van Avanti’31) hebben een verleden als speler bij RKSV Schijndel.

Schijndel
Vorig seizoen moest Schijndel het hele jaar toekijken hoe de noorderburen boven ze stonden. Ook in de confrontaties van de vorige jaargang waren de buren tot twee keer toe de sterkste. Nu staat Schijndel ineens weer boven Avanti’31 en het zal vast en zeker van plan zijn dat ook na zondag het geval te laten zijn. Het verschil is momenteel een punt, maar wie weet kan de marge uitgebreid worden naar 4 punten.

Ook Kaj de Visser zal gebrand zijn op derbywinst. Hij speelde van de huidige Schijndel-selectie, net als Tommy van Schijndel, in het verleden nog voor Avanti’31. Daarna kwakkelde hij vooral met blessures, maar ineens stond hij vorig seizoen symbool voor de opleving van Schijndel. Zowel in de competitie (14 goals vanaf eind maart), als nacompetitie (3 goals tegen DSC, 2 tegen Vessem en 1 tegen Acht) was hij belangrijk met z’n doelpunten. Dit seizoen staat de teller al op 5. Alleen Brent Blummel (6) heeft er meer.

Schijndel begon de competitie met twee doelpuntloze gelijke spelen. Daarna volgde een 5-1 zege op Boekel Sport, waarna er op bezoek bij Nooit Gedacht met 3-0 verloren werd. Daarna haalde Schijndel uit de vijf daaropvolgende wedstrijden twee zeges, een gelijkspel en een nederlaag. Momenteel bezetten de geel-blauwe Schijndelnaren de 5e plaats.

Avanti’31
Vorig seizoen was Avanti’31 dus de beste van Schijndel. Clubtopscorer Geert van Heeswijk (10 doelpunten tot nu toe deze jaargang) besliste de laatste confrontatie op sportpark Zuideinderpark door in de 0-2 zege voor Avanti voor beide doelpunten te zorgen. Als hij komende zondag weer scoort, evenaart hij al z’n aantal treffers van het hele vorige seizoen.

Waar Avanti’31 het afgelopen seizoen nog meestreed met Real Lunet om de titel in de 3e klasse C, blijkt de 3e klasse D vooralsnog andere koek. Vorig jaar rond deze tijd stond het nog 2e, nu moet de ploeg vooralsnog genoegen nemen met de 9e plek op de ranglijst. De resultaten zijn dan ook wisselvallig. Zo werd er met 3-0 gewonnen van Ulysses en Excellent, maar ook ruim verloren van Volkel (4-1) en koploper Olympia’18 (4-0). De laatste twee duels gingen verloren met 2-1 tegen Vitesse’08 en 3-2 tegen Constantia. Mede daardoor zakte Avanti de laatste weken van de 4e naar de 9e plaats. Ook zag het Schijndel passeren, maar daar wil de club zondag weer verandering in brengen.

Historie
Eigenlijk hebben we de meest recente ontmoetingen, van de afgelopen 10 seizoenen, al besproken. Toch zullen we ze, voor de volledigheid, hier nog even in details vermelden:

28 januari 2018 (3e klasse C)
Avanti’31 – Schijndel 1-0
(Sam Habraken)

15 april (3e klasse C)
Schijndel – Avanti’31 0-2
(Geert van Heeswijk 2x)

Dit bericht is geplaatst in Avanti'31, Schijndel, Wedstrijd van de Week. Bookmark de permalink.

Geef een reactie