Derby van de Week: Hedel – Jan van Arckel

HEDEL/AMMERZODEN – Ten noorden van Den Bosch, aan de andere kant van de Maas, staat deze week onze uitgelichte derby op het programma. In de 4e klasse E wordt zondag, op het natuur- óf kunstgras van de thuisploeg, de burentwist tussen Hedel en Jan van Arckel beslecht. 073voetbal blikt op de inmiddels bekende manier vooruit.

Zowel Hedel als Jan van Arckel promoveerde afgelopen seizoen via de nacompetitie van de 5e klasse D naar de 4e klasse E. Beide teams staan dus ook dit seizoen tegenover elkaar. Een ander overeenkomstig feit is dat ze allebei de laatste 6 duels op rij verloren. En er staan er twee rasechte Bosschenaren aan het roer bij beide clubs.

Hedel
Het is nog niet het seizoen van Hedel. Na 10 wedstrijden staat de ploeg van Wilco van Houtum op de 13e plaats. Een plek die ze toch niet in gedachten zullen hebben gehad toen ze naar de 4e klasse promoveerden. De ploeg scoorde tot nu toe nog maar 14 keer. Alleen RKKSV vond het net minder vaak. Ook wat tegendoelpunten betreft is ook er slechts een ploeg die het daarin minder doet en dat is OSC’45. Misschien dat de rubriek ‘Derby van de week’ Hedel kan helpen. Want de enige zege werd dit seizoen behaald op bezoek bij OSC’45. En die wedstrijd was ook een derby waar wij op vooruitblikten.

De week later werd nog een punt gepakt tegen Alem, maar daarna volgden dus 6 nederlagen op rij. De met een 4-2 achterstand gestaakte wedstrijd tegen SCR hebben we daarin ook meegenomen. Qua verliespunten draagt Hedel inmiddels, samen met OSC, de rode lantaarn en daar wil de ploeg met een zege op de westerburen afstand van nemen. Het spitsenkoppel Junatowski/Van der Star wil nog niet echt op toeren komen. De Pool maakte afgelopen zondag, na drie wedstrijden niet gescoord te hebben, z’n vijfde treffer van het seizoen. Van der Star scoorde al 6 duels op rij niet.

Jan van Arckel
Hoewel er vorig seizoen nog gesproken werd over het feit dat Jan van Arckel wellicht zou overstappen naar het zaterdagvoetbal, speelt de club vooralsnog gewoon op zondag in de 4e klasse. Nog geen derby tegen Well dus, maar de derby tegen Hedel.

In tegenstelling tot hun oosterburen gaat het bij Jan van Arckel tot nu toe prima. Althans, de start was uitstekend. In de beker won het van BLC, het speelde gelijk tegen BMC en er werd nipt verloren van Den Dungen. De start van de competitie was ook voortreffelijk. 12 punten uit 4 duels, met 13 goals voor en 4 tegen. Maar toen er uit bij GVV voor het eerst puntenverlies werd geleden (1-1), ging het ineens snel bergafwaarts. Zes nederlagen op rij: 1-7 tegen Maliskamp, Wilhelmina (6-1), DSC (0-2), Beesd (3-6), Alem (2-1) en vorige week ook nog met 1-5 van RKTVC. De doelcijfers in die reeks zijn veelzeggend: 7 voor en 28 tegen. Aan trainer Marco van Loon de taak hierin snel verandering te brengen.

Het duo van Jan van Arckel dat vorig seizoen, en ook dit jaar, veelvuldig tot scoren komt, wordt gevormd door Thom de Looijer en Jeroen de Groot. Hoewel laatstgenoemde pas 24 is, heeft hij toch al een behoorlijke staat van dienst in Ammerzoden. Als 17-jarige had hij al een basisplaats en hij scoorde in dat seizoen meteen 8 doelpunten. De Groot ging hogerop en voetbalde twee seizoenen bij DSC, maar keerde vorig jaar terug op sportpark D’n Huibert. Met 24 doelpunten in de competitie en 3 in de nacompetitie, kroonde hij zich tot clubtopscorer en daarmee had hij een groot aandeel in de promotie naar de 4e klasse.

Historie
Ze stonden ongetwijfeld al vaker tegenover elkaar, maar in de afgelopen 10 jaar vochten Hedel en Jan van Arckel ook al meerdere derby’s uit. Tien jaar geleden stond Hedel onder leiding van ene Theo van Geffen (inmiddels bij eersteklasser Nemelaer), die toen net aan z’n trainerscarrière was begonnen. Het werd toen kampioen in de 4e klasse, door onder andere twee keer te winnen van de Jantjes. Daarna bleven de Ammerzodenaren vier onderlinge ontmoetingen ongeslagen, tot Hedel vorig seizoen opnieuw tot twee keer toe te sterk was.

1 maart 2009 (4e klasse F)
Jan van Arckel – Hedel 0-1
(Ruud Haex)

13 april 2009 (4e klasse F)
Hedel – Jan van Arckel 3-1
(Bas van der Star 2x, Patrick Janse – Johan Kivit)

21 augustus 2012 (beker)
Jan van Arckel – Hedel 4-2
(John Pootjes 2x, Bart Goesten, Jeroen de Groot – Ruud Haex, Rick van Leeuwen)

25 oktober 2015 (beker)
Jan van Arckel – Hedel (w.n.s.) 2-2
(Fuad Akridi, Frank Hermes – Jelmer Toonen, Bjorn Cevat)

9 oktober 2016 (5e klasse D)
Jan van Arckel – Hedel 0-0

19 maart 2017 (5e klasse D)
Hedel – Jan van Arckel 1-3
(Patrick Janse – Thom de Looijer 2x, Jordy Struijk)

22 oktober 2017 (5e klasse D)
Hedel – Jan van Arckel 2-0
(Jesper van de Bogert, Lukasz Junatowski)

25 maart 2018 (5e klasse D)
Jan van Arckel – Hedel 1-2
(Jeroen de Groot – Sander van Wijnen, Lukasz Junatowski)

Dit bericht is geplaatst in Hedel, Jan van Arckel, Wedstrijd van de Week. Bookmark de permalink.

Geef een reactie