Terugblik eerste seizoenshelft: FCDB en OJC

DEN BOSCH – In aanloop naar de tweede competitiehelft blikt 073voetbal terug op de eerste maanden van jaargang 2018-2019. De komende anderhalve week maken we in vier delen een vogelvlucht langs alle regioclubs. Wie presteren er boven verwachting, wie naar behoren en waar gaat het vooralsnog een stuk minder florissant?

We trappen af met de hoogst actieve clubs; (Jong) FC Den Bosch en OJC Rosmalen. Het contrast tussen deze ploegen is momenteel enorm. Waar de een uit de dood herrezen is, zit de ander in een enorme dip. Ook voor de derde komen er belangrijke maanden aan.

FC Den Bosch (1e divisie)
Wie had dat aan het begin van het seizoen gedacht? FC Den Bosch winterkampioen in de Keuken Kampioen Divisie en op de drempel van de 2e periode. Er was in de voorbereiding zelfs nog een periode dat trainer Wil Boessen maar net 15 spelers bij elkaar kreeg voor een oefenduel. Maar toen Kakhi Jordania vlak na de competitiestart de nieuwe eigenaar werd (al is die nog niet officieel goedgekeurd), kwam de ene na de andere (on)bekende naam naar Den Bosch.

Spelers uit verre oorden als Albin Gashi, Iker Hernandez, Amine Khammas, Julian Marchioni, Rauno Sappinen, Leo Väisänen en Stefan Velkov voegden zich bij de selectie. Maar ook enkele bekendere versterkingen, zoals Danny Holla en Wouter van der Steen, werden binnengehaald. Juventus-huurling Stefano Beltrame keerde eveneens terug in De Vliert. Ineens waren de verwachtingen hoog gespannen.

De 1-2 winst in Volendam was een hoopvolle start, maar in augustus en september wist Den Bosch in 7 duels maar 3 keer te winnen. Er was zelfs een 1-4 nederlaag, in eigen huis dus, tegen Almere City. Dat bleek voorlopig de laatste. Vanaf oktober ging het immers steeds beter draaien. Een reeks van 9 zeges op rij zorgde er zelfs voor dat FC Den Bosch een record evenaart in de eerste divisie en na jaren weer in de top van die competitie staat. Een positie waarvan de supporters de laatste jaren alleen maar konden dromen.

Na een zege op NEC en een gelijkspel bij Go Ahead Eagles kon Den Bosch bij een thuiszege op Roda JC de wintertitel pakken. Met 2-0, voor ouderwets volle tribunes, lukte dat ook nog eens. En verrassend genoeg speelt de Bossche BVO nog altijd met veel spelers uit de regio en zelfs eigen jeugdopleiding, die er ook vorig jaar al bij waren.

Gaat het FC Den Bosch lukken om na 14 jaar weer eredivisievoetbal naar de Brabantse hoofdstad te brengen? De tweede seizoenshelft zal het uitwijzen, maar het vertrouwen in de club is ineens weer toegenomen en de toeschouwers weten de weg naar De Vliert weer te vinden. Er worden zelfs nog meer versterkingen verwacht. Zondag kan in ieder geval de eerste prijs worden veiliggesteld, als de Bosschenaren bij FC Dordrecht op bezoek gaan. Bij winst verzekert de ploeg zich alvast van de tweede periodetitel.

OJC Rosmalen (3e divisie)
Het seizoen van OJC Rosmalen begon voortreffelijk. Een 4-1 zege op Flevo Boys, na verlenging, zorgde voor een plaats in het hoofdtoernooi van de KNVB beker en de eerste 3 competitieduels leverden 2 zeges en een nederlaag op. Toen stond OJC, met op het oog een sterke selectie, nog in de top van de 3e divisie zondag.

Inmiddels ziet de wereld in Rosmalen er héél anders uit. De zwalkende club kwam de laatste 12 duels niet verder dan 2 gelijke spelen (en dus 10 nederlagen), trainer Bas Gösgens stopte wegens gezondheidsredenen en ondertussen gaf ruim de helft van de selectie te kennen aan het eind van het seizoen te vertrekken. Er zal dit jaar een hoop veranderen bij OJC. Allereerst is het aan nieuweling Mark Schenning om de Rosmalenaren alsnog voor degradatie te behoeden.

Jong FC Den Bosch (hoofdklasse)
Naast het eerste elftal zijn ook de beloften van FC Den Bosch in de top van de competitie te vinden. Hoewel de stap van de zondag naar de zaterdag hoofdklasse misschien wel wennen was (sterkere competitie, anders voetballen), viel het Jong FC in dat opzicht wel mee. Zo werd er in het begin bijvoorbeeld met 4-1 van Achilles Veen en met 8-2 van Jodan Boys gewonnen. Op 6 oktober leden de jonkies, tijdens de zesde competitiewedstrijd, pas hun eerste nederlaag. Toen kwam er ook een wisselvallige periode, met 3 winstpartijen (allemaal in thuisduels) en 3 keer verliesbeurten (in uitwedstrijden).

De laatste 3 duels werden wel weer in winst omgezet, waardoor de ploeg van Eric van de Ven, achter de tot nu toe ongenaakbare koploper RKAV Volendam en Ter Leede, met een 3e plaats de winterstop in is gegaan. Voor de Bosschenaren is dat niet genoeg, aangezien ze 1e of 2e moeten worden om samen met amateurteams in competitieverband te mogen blijven spelen. Alle lagere klasseringen verplicht Jong FC Den Bosch, wegens de nieuwe regels van de voetbalpiramide, tot terugkeer naar de beloftencompetitie.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, FC Den Bosch, OJC Rosmalen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie