Bossche clubs: ‘Geen fusie alsjeblieft!’

DEN BOSCH – Het debat over de toekomst van het amateurvoetbal in Den Bosch, afgelopen zaterdag in de Knillispoort, maakte flink wat tongen los. Alle clubs, op OJC Rosmalen en TGG na, waren present. Zelfs de nieuwe voorzitter van Real Lunet schoof aan. Ze debatteerden er aardig op los en over enkele zaken waren ze het roerend eens.

Het amateurvoetbal in de stad raakt meer en meer in twee kampen verdeeld. Aan de ene kant zijn er de gezonde verenigingen zoals OJC Rosmalen, Emplina en FC Engelen, aan de stadsrand en in de dorpen. Aan de andere kant zijn er de ouderwetse stadsclubs – BVV, TGG, OSC’45 en CHC – waarvan het voortbestaan ongewis is. Is dat een probleem? Of is het een logisch gevolg van de demografische ontwikkeling in een stad?

De groeiende tweedeling is een probleem, vonden de meeste aanwezigen. Je moet er iets aan doen. En zomaar fuseren is geen optie. Oud-voorzitter van het in CHC opgegane Concordia SVD, Jacques Aarts, legde hierover een levende getuigenis af. “Begin er niet aan, want een van de twee culturen gaat eraan. Van Concordia bleef na de fusie met Hertogstad niets meer over.”

Peter Galle, voetbal- en verenigingsconsultant, beaamde het: “Een fusie tussen twee kleiner wordende clubs is geen optie. De cultuur bij een voetbalclub is een bijzonder fenomeen. Je kunt de ene niet zomaar vermengen met die van een andere.” Galle kan het weten. Hij was de afgelopen jaren betrokken bij de fusie van enkele Tilburgse amateurclubs en deed een andere suggestie: “Laat een sterke club een zwakkere club bij de hand nemen. Niemand heeft er belang bij dat er veel clubs verdwijnen. Want dan ondergraaf je de competitie.”

Optimistisch
Paul Kagie, fractievoorzitter van Leefbaar ’s-Hertogenbosch, was optimistisch over de overlevingskansen van ‘problematische’ verenigingen. “Maar dan moeten ze wel zelf aanpakken. Neem CHC. Dat heeft een prachtig complex, maar doet daar veel te weinig mee. Dagelijks zijn er 20.000 studenten in de naaste omgeving. Ga een alliantie aan met de hogescholen, zodat ook zij gebruik kunnen maken van de velden.” De wijken waarin nu de kleine verenigingen actief zijn, zullen flink gaan verjongen. “Zorg dat je als klein cluppie open staat voor die ontwikkeling”, waarschuwde Kagie.

Vrijwilligers
Vrijwilligers…? Ook zo’n probleem. Hoe krijg en behoud je goede vrijwilligers? “Leer van de hockeyclub”, stelde Bertie Geerts van FC Engelen voor. “Stel voorwaarden aan het lidmaatschap. Zoiets van: je kunt lid worden, graag zelfs, maar dan is onze vraag: wat kun je voor onze vereniging doen?”

“Klinkt mooi!”, riep iemand, “Maar als de ene club het wel doet en de ander niet, wat dan?” Het antwoord kwam van verschillende kanten: “Er moet weer zoiets als een voorzittersoverleg komen van de amateurclubs in stad en regio. Maak gezamenlijke afspraken, dan kunnen ouders niet meer uitwijken.” De vertegenwoordiger van Emplina voegde er aan toe: “Zou het iets voor de Knillispoort kunnen zijn om dit op te zetten?”

Zaterdag
Een andere suggestie die gedaan werd: “Ga op zaterdag voetballen, want de trend is dat mensen op zondag vrij willen zijn.” De opmerking dat het daarmee te druk zou worden op zaterdag, werd de kop ingedrukt met: “Dan ga je toch met de jeugd naar de zondag.”

Naast Peter Galle en gemeenteraadslid Paul Kagie namen oud-scheidsrechter Sonny Caïro en Joan Wagenaar, vice-voorzitter van OSC’45, deel aan het debat. Frans van Gaal, die eerder deze column schreef over de tweedeling in het amateurvoetbal, leidde het debat, waarbij ook een column werd voorgelezen door Henk Mees. Van Gaal eindigde met: “Dat voorzittersoverleg moet er gewoon komen. De Knillispoort stelt zich beschikbaar en ik ga er mijn best voor doen.”

De burentwist tussen CHC en wijlen RKJVV is al verleden tijd. (foto: Bas Tukker)
Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie