Volgend seizoen vijf nieuwe spelregels

DEN BOSCH – Hands en een doelpunt gaan niet meer samen, aanvallers moeten voortaan uit de buurt blijven van een muurtje, tijdrekken bij een wissel wordt uitgebannen, een achterbal hoeft niet meer buiten het zestienmetergebied te worden gespeeld en de ABBA-penaltyreeks is weer van de baan. Volgend seizoen wordt een vijftal nieuwe spelregels ingevoerd.

De International Football Association Board (IFAB), de organisatie die zich bezighoudt met de internationale regels binnen het voetbal, heeft afgelopen zaterdag bekendgemaakt dat volgend seizoen vijf ‘nieuwe’ spelregels van kracht zijn.

  1. Elk doelpunt en iedere doelpoging waarbij de hand (al dan niet per ongeluk) wordt gebruikt, wordt voortaan afgefloten. Dit moet de verwarring over al dan niet strafbaar hands in de toekomst voorkomen.
  2. Bij een vrije trap bij het doel van de tegenstander dienen de aanvallende spelers voortaan minimaal een meter van het muurtje te gaan staan. Op die manier kunnen ze de verdedigende spelers in dat muurtje niet meer hinderen.
  3. Een speler die gewisseld wordt, moet voortaan via de kortste route het veld verlaten. De aloude regel dat dit via de middenlijn dient te gebeuren, wordt afgeschaft om tijdrekken te voorkomen.
  4. Bij een doeltrap is de bal, zodra deze wordt ingetrapt, direct weer in het spel. De bal hoeft het strafschopgebied niet meer eerst te verlaten, zoals sinds mensenheugenis de (door velen onbegrepen) regel luidde.
  5. Het ABBA-principe bij strafschoppenreeksen, dat dit seizoen bij wijze van proef werd ingevoerd, wordt na een jaar alweer afgeschaft. Vanaf volgend seizoen worden de penalty’s weer gewoon, als vanouds, om-en-om genomen; ABAB.
Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie