Wedstrijd van de Week: Helvoirt – Emplina

HELVOIRT/EMPEL – De 073voetbal Wedstrijd van de Week komt dit keer uit de 2e klasse H, waarin Helvoirt Emplina ontvangt. Vorig jaar ontsnapte Emplina in de laatste minuut aan de nacompetitie, komt er nu opnieuw een miraculeuze ontsnapping? Of doet Helvoirt gewoon z’n plicht en duwt het Emplina het drijfzand in?

Helvoirt bereid zich, vanwege het winnen van de eerste periodetitel, al maandenlang voor op die andere nacompetitie. Maar het zal ongetwijfeld de laatste reguliere competitiewedstrijd willen winnen, om met een goed gevoel de ‘play-offs’ in te gaan.

Opvallend is ook dat voorafgaand aan deze wedstrijd de beide tweede elftallen in Helvoirt tegenover elkaar staan. En ook hier gaat het om de nacompetitie, maar dan met een omgekeerd verhaal. De een (Helvoirt 2) kan er zich nog voor plaatsen om te promoveren naar de reserve hoofdklasse, terwijl de ander (Emplina 2) zich gaat voorbereiden op de nacompetitie om in de reserve 1e klasse te blijven.

Helvoirt
Net als FC Engelen in de 3e klasse C, is ook Helvoirt na het winnen van de eerste periode duidelijk in een mindere fase beland. Sterker nog, het won zeven duels op rij niet. Tegen de koplopers op dat moment, dat wel, maar er zat zelfs tot twee keer toe een 1-5 thuisnederlaag bij. Gisteren (donderdag) wist het zowaar weer eens te winnen. EVVC werd, in het restant van de afgelopen zondag gestaakte wedstrijd, met 1-2 geklopt.

Wil Helvoirt met een goed gevoel de nacompetitie ingaan, dan zal het zondag wel moeten winnen. Getuige de historie tussen beide ploegen maakt Helvoirt wel een goede kans. Zeker ook omdat het de eerdere ontmoeting in Empel met 2-1 wist te winnen. Helvoirt rekent vast weer op de doelpunten van Rico de Laat. De normaal veel scorende spits van Helvoirt stond de afgelopen 6 duels droog, totdat hij tegen Erp weer eens het net vond. Zondag wist hij in Vinkel opnieuw te scoren, waarmee hij z’n totaal op 14 brengt.

Helvoirt zag in de mindere periode wel Nick van der Bruggen weer z’n rentree maken, nadat hij er bijna een jaar had uitgelegen. Een andere langdurige geblesseerde sterkhouder, Collin van den Bergh, viel gisteren weer voor het eerst in.

Inmiddels is de tegenstander van Helvoirt in de nacompetitie bekend. Volgende week zal het voor de 1e ronde helemaal naar het zuiden van Limburg moeten. In Bocholtz, om precies te zijn, wacht de wedstrijd tegen Sportclub’25.

Emplina
We hebben het dan wel over de degradatiestrijd gehad in de 3e klasse C, maar wat te denken van die van de 2e klasse H? Op de slotdag wordt het voor vier ploegen nog beven. Een van die clubs is Emplina, dat vorig seizoen – samen mét Helvoirt – ook in een heuse strijd was om erin te blijven. Door een doelpunt in de laatste minuut tegen BVV handhaafde Emplina zich en bleef ook Helvoirt – door een beter doelsaldo ten opzichte van BVV – er in.

Dit keer heeft Emplina, dat op de ‘fatale’ 12e plek staat, het bij een zege nog niet in eigen hand. DAW, EVVC en Berghem Sport staan boven de Empelse ploeg. Voor EVVC wacht een uitduel bij SSS’18, dat met Real Lunet strijdt om de hoogste klassering, terwijl Berghem een thuiswedstrijd wacht met het al uitgespeelde Venhorst. Toch zal iedereen naar deze wedstrijd kijken.

Emplina incasseerde 35 tegendoelpunten en scoorde er zelf 33. Er zijn ploegen in deze competitie die slechtere cijfers hebben qua doelsaldo, maar die hebben wel meer punten. In april leek Emplina nog op weg naar de nacompetitie (zeker na de 0-2 nederlaag tegen Berghem Sport leek uitzicht op direct behoud kansloos), maar ineens won het drie keer binnen acht dagen en was de club weer helemaal terug in de race. Heel even zat het – met 1 punt uit 2 duels – weer even tegen, maar de 4-0 zege op Heeswijk van afgelopen zondag kwam voor Emplina op een goed moment. Zeker omdat de andere concurrenten ook wisten te winnen. Komt er zondag opnieuw een spectaculaire ontsnapping, net als een jaar geleden?

Historie
Emplina zal dus zondag moeten winnen, maar Helvoirt is een angstgegner voor de geel-blauwen. In de afgelopen 10 seizoenen troffen beide teams elkaar tien keer en slechts een ontmoeting daarvan werd door Emplina gewonnen. Twee keer eindigde het in een gelijkspel en Helvoirt won er dus liefst zeven.

21 november 2011 (3e klasse C)
Helvoirt – Emplina 1-1
(Collin van den Bergh – Thomas Post)

6 mei 2012 (3e klasse C)
Emplina – Helvoirt 0-3
(Rico de Laat, Paul Schellekens, Roel Pullens)

25 november 2012 (3e klasse C)
Helvoirt – Emplina 4-1
(Collin van den Bergh 2x, Menno van Hattum, e.d. – Bas de Boer)

14 april 2013 (3e klasse C)
Emplina – Helvoirt 1-2
(Joeri van Geene – Collin van den Bergh, e.d.)

27 augustus 2013 (beker)
Helvoirt – Emplina 4-0
(Rico de Laat, Corné Scheffers, Stijn van Gils, Mart van der Sande)

2 oktober 2016 (2e klasse F)
Helvoirt – Emplina 1-0
(Floris de Laat)

26 maart 2017 (2e klasse F)
Emplina – Helvoirt 1-0
(Dennis van Meurs)

15 oktober 2017 (2e klasse H)
Helvoirt – Emplina 1-1
(Max Meijer – Michiel Buijs)

25 februari 2018 (2e klasse H)
Emplina – Helvoirt 0-2
(Rico de Laat 2x)

14 oktober 2018 (2e klasse H)
Emplina – Helvoirt 1-2
(Bas de Boer – e.d., Mart van der Sande)

Dit bericht is geplaatst in Emplina, Helvoirt, Wedstrijd van de Week. Bookmark de permalink.

Geef een reactie