‘Supporters gek van mij en ik van hen’

DEN BOSCH – Gerard Aichorn is en blijft één van de meest favoriete spelers uit de historie van FC Den Bosch. Na jaren actief te zijn geweest als scout en amateurtrainer is de markante linksback uit de succesvolle Panasonic-tijd, beter bekend als Der Schnitzel, nu niet meer actief in het voetbal. Wel heeft hij er nog altijd van alles over te vertellen.

Aichorn (65) speelde, tussen 1973 en 1988, in totaal maar liefst 10 seizoenen bij FC Den Bosch. Hij is, na recordhouder Jan van Grinsven (415 duels) degene met de meeste competitiewedstrijden voor de club: 354. De geboren Oostenrijker werd in 1972 door Nol de Ruiter opgehaald bij Leerdam Sport. De (toen nog) linkshalf begon in het tweede, maar mocht een seizoen later van Jan Remmers als linksback in het eerste spelen. Op die plek bleef hij zijn hele carrière staan.

Omdat hij nooit was uitgeschreven bij de Oostenrijkse voetbalbond moest Aichorn onder de naam Stefan Aichorn daar komen voetballen. Na een uitstap bij Klagenfurt en Rapid Wien kwam hij in 1977, onder Ad Zonderland, weer terug bij Den Bosch. “Eigenlijk kwam ik als laatste man, maar toen werd Martin Breuer gehaald”, weet de inmiddels in Rosmalen woonachtige oud-voetballer nog. “Die kon niet goed lopen, dus moest ik naar linksback.” Eenmaal terug bij Den Bosch ontpopte der Schnitzel zich tot één van de meest legendarische spelers uit de historie van FC Den Bosch.

Panasonic-tijd
“Ik speelde altijd, was nooit geblesseerd en erg geliefd bij de supporters. Ik was een soort dirigent. Zo stond ik ook voor de M-side: dirigerend voor de tribune”, vertelt Aichorn beeldend. De Oostenrijker speelde veel legendarische wedstrijden. Zo maakte hij de 10-1 overwinning van FC Den Bosch op Helmond Sport mee (waarin hij zelf twee keer scoorde) en ook bij de overwinning op Ajax (3-0) stond hij in het veld. Zelf pikt hij er de wedstrijd tegen PSV in 1978 (16e finale van de beker) uit. “Ernie Brandts speelde tegen Jan Peters en Jan maakte hem helemaal gek. Hij scoorde twee keer en wij speelden echt hartstikke goed. Uiteindelijk verloren we in de laatste minuut met 3-2. Er waren toen spelers die stonden te juichen nadat PSV in de laatste minuut scoorde. Ze waren blij dat ze verlenging niet hoefden te spelen. Ik zelf stond tegen Van de Kerkhof, die was ook zo gek als een deur.”

Mooiste moment
De promotie was het mooiste moment dat Aichorn bij FC Den Bosch heeft meegemaakt, zo vertelt hij verder: “We speelden uit tegen Cambuur en hadden één puntje nodig. Dick Salm maakte toen de gelijkmaker. We kwamen ‘s nachts thuis en daar stonden heel veel supporters ons op te wachten. Er werd toen ook al gehuldigd en zo mochten we op de wagen door Den Bosch heen. Duizenden mensen langs de Graafseweg, echt prachtig.” Contact met spelers uit die tijd heeft Aichorn niet meer: “Ik ga ook bijna niet meer kijken. Wim van der Horst en Jan van Grinsven zijn er nog actief en die spreek ik dan wel als ze tijd hebben.”

Bijnamen
“De supporters waren gek op mij, maar ik was ook gek op hen. Toen mijn zoon geboren werd bijvoorbeeld, gooiden ze allemaal cadeaus op het veld. Maar ook nu, als ik mensen tegenkom, zijn ze nog altijd positief”, zegt Aichorn, die altijd de man was die een speler een bijnaam gaf. Der Schnitzel was zijn eigen verzonnen bijnaam. “John van Nielen was Bonjek, Jan van Grinsven werd de Sliert van de Vliert en Arnold Scholten de Witte Socrates“, somt hij er een paar op.

Johan Cruijff
Aichorn kon in zijn carrière eigenlijk naar andere, grotere clubs. PSV was geïnteresseerd, maar die boden hem te weinig om Den Bosch te verlaten. “Voor 550.000 gulden mocht ik vertrekken, maar ik bleef. Ook bij Feyenoord kon ik, via Jan Peters, komen spelen. Maar dat wilde ik zelf niet. Ik wilde maar naar één club en dat was Ajax. Die hebben ook naar mij gekeken, dat is geen opschepperij. In de periode met Theo de Jong heeft Johan Cruijff – die daar toen trainer was – voorafgaand aan een wedstrijd tegen Ajax tegen mij gezegd: doe je niet mee? Hij vertelde dat Ajax mij ook wilde hebben, maar ze vonden mij internationaal te zwak. Later heeft Cruijff mij nog naar Amerika willen halen, maar dat wilde mijn eerste vrouw toen niet. Ik heb veel respect voor Cruijff. Als ik hem in die tijd wel eens tegenkwam riep hij altijd: Hé Oostenrijker.”

Volgende week deel 2 van het interview met Gerard Aichorn, over het jammerlijke einde van zijn carrière en wat hij weet over het huidige FC Den Bosch.

Bron: FCDBFans.nl (Johan Kouwenberg)
Dit bericht is geplaatst in FC Den Bosch. Bookmark de permalink.

Geef een reactie