‘Selectie Emplina veel breder en sterker’

EMPEL – William van Overbeek nam halverwege het afgelopen seizoen bij Emplina als trainer de taken over van de vertrokken Marc van de Ven. Hij behoedde de tweedeklasser voor degradatie en begint nu vol vertrouwen aan het nieuwe seizoen bij de op een na grootste voetbalclub van de gemeente ’s-Hertogenbosch. “Want de selectie is nu veel breder en sterker.”

Emplina kende vorig seizoen een slechte eerste competitiehelft. Na vier succesvolle jaren onder trainer Erik Meulendijk presteerde de ploeg uit het Bossche stadsdeel uiterst matig. Bovendien bleek de match van de club met de nieuwe trainer Van de Ven niet best. Begin december besloten beide partijen daarom met onmiddellijke ingang afscheid van elkaar te nemen. De club vond snel daarna in William van Overbeek (44) een opvolger. Van Overbeek begon als jeugdtrainer bij FC Den Bosch, waar hij aan de wieg stond van de carrières van latere profs als Tom van Weert, Jordy Thomassen, Danny Verbeek en zelfs international Patrick van Aanholt. Daarna was hij trainer van BMC, HVCH en VOAB.

Na de winterstop van afgelopen seizoen ging de geboren en getogen Bosschenaar, die tegenwoordig in Uden woont, vol enthousiasme aan de slag bij Emplina. “De klik met de spelers en de staf was weliswaar meteen, maar ik trof wel een groep aan zonder veel zelfvertrouwen. Bovendien was er nauwelijks concurrentie in de smalle selectie”, blikt Van Overbeek terug. “Het voetbal was niet eens zo slecht, maar er werden tijdens wedstrijden nauwelijks kansen gecreëerd.”

Onveranderd slecht
De resultaten van Emplina bleven onder Van Overbeek dan ook aanvankelijk onveranderd slecht, maar de trainer raakte daar niet van in paniek. “Omdat je halverwege het seizoen instapt bij een club, heb je weliswaar geen voorbereiding van zes weken om de sterkte van je selectie vast te stellen”, geeft hij toe. “Maar ik ben zaterdags bij de jeugd, die Emplina heel veel heeft, gaan kijken en heb een paar talentvolle spelers naar het eerste elftal gehaald. Om de kwaliteit en de concurrentie in de smalle groep te vergroten. Bovendien paste ik de speelwijze van de ploeg wat aan. Ik bouwde wat meer defensieve zekerheden in en zorgde ervoor dat spelers met scorend vermogen meer in balbezit kwamen in de buurt van het 16-meter gebied.”

De maatregelen van Van Overbeek bleken effect te hebben op de resultaten van Emplina. De ploeg boekte in de slotfase van de competitie de ene na de andere overwinning. Leek aanvankelijk het halen van nacompetitie om lijfsbehoud nog het hoogste haalbare voor Emplina, door de ijzersterke slotreeks wist de ploeg zich zelfs zonder die barrage te handhaven. “En voor hetzelfde geld pakten we zelfs nog de laatste periode om promotie naar de 1e klasse”, weet Van Overbeek nog.

Bouwen
De gedreven trainer is met Emplina alweer enkele weken bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. “Het is fijn om nu, in tegenstelling tot vorig jaar – toen ik pas halverwege het seizoen instroomde – aan een sterk elftal te bouwen. Ik heb veel zin en vertrouwen in het nieuwe seizoen, want onze selectie is nu veel breder en beter dan vorige jaar. Maar dat is ook nodig, want de 2e klasse is altijd een afdeling met veel sterke, goede en gelijkwaardige ploegen. De onderlinge verschillen zullen ook dit jaar wel klein zijn.”

Door: Kees van der Zandt | Foto: Marco Oomen
Dit bericht is geplaatst in Emplina. Bookmark de permalink.

Geef een reactie