Hennie van Ooijen nog niet helemaal gestopt

DEN BOSCH – Hennie van Ooijen is officieel met voetbalpensioen. Wilhelmina was zijn laatste club als hoofdtrainer. Maar hij blijkt nog niet helemaal gestopt. Op maandagmorgen assisteert hij immers bij de training van FC Den Bosch onder 17. “Het opleiden van jonge gasten vind ik nog steeds het mooiste. Maar zondags voortaan wel lekker vrij.”

Eigenlijk zou Van Ooijen (60) drie jaar geleden al zijn gestopt als hoofdtrainer. BVV, waar hij twee jaar werkzaam was als oefenmeester, leek de laatste club te zijn geweest waar hij als coach op de bank zat. Maar toen Wilhelmina, waar hij als speler ook actief was, bij hem aanklopte om er trainer te worden, besloot de Bosschenaar zijn afscheid toch nog maar even uit te stellen. “Omdat ik met Wilhelmina een speciale band heb. Ik ben er begonnen als voetballer, speel er nog in een lager elftal en mijn vader was helemaal verslingerd aan die club.”

Van Ooijen was de afgelopen drie jaar trainer bij de oudste voetbalclub van Den Bosch. Hij werd in zijn eerste jaar kampioen van de 4e klasse, degradeerde het jaar erop en afgelopen seizoen werd de voormalige spits derde met Wilhelmina. “Maar het belangrijkste is dat er de afgelopen drie jaar een fundament is gelegd om goed te gaan presteren met een jeugdig team”, zegt hij. Bouwen aan een team deed Van Ooijen de afgelopen (bijna) 20 jaar ook het liefst bij de jeugd van FC Den Bosch, FC Engelen, BVV en Wilhelmina. “Het opleiden van jonge gasten vind ik het mooiste om te doen. Ik leg mezelf altijd wel de druk om zo goed mogelijk te presteren en daar heb ik geen druk van buitenaf voor nodig.”

Weloverwogen
Tijdens afgelopen seizoen bij Wilhelmina gaf van Ooijen al vroeg dat hij ging stoppen als hoofdtrainer. “Het was een weloverwogen besluit. Ik heb mijn assistent Coen van Overbeek, die mij nu is opgevolgd, steeds meer laten doen tijdens de trainingen. Ik heb ook het idee dat Coen er nu ook helemaal klaar voor is om hoofdtrainer te zijn.”

Met het stoppen als trainer zegt Van Ooijen niet in een zwart gat te zijn gevallen. “Nee joh, ik vind het heerlijk om nu voortaan zondags vrij te zijn en meer vrije tijd te hebben. Natuurlijk mis ik soms wel het contact met de spelers, maar vooral het witte wijntje na de wedstrijd. Bij FC Engelen, BVV en Wilhelmina zorgde het bestuur er altijd voor dat er een glas voor me klaar stond na de wedstrijd. Nu moet ik die wijn voortaan zelf kopen. Haha.”

Talenten
Helemaal gestopt als trainer blijkt hij nog niet. Want op maandagmorgen assisteert Van Ooijen dit seizoen bij de training van FC Den Bosch JO17. “Ik ben niet bij wedstrijden van ze, maar vind het gewoon leuk om op de achtergrond weer bezig met het opleiden van jonge, talentvolle gasten. Net zoals ik dat in het verleden heb gedaan bij Den Bosch met onder meer Jordens Peters, Freek Heerkens, Danny Verbeek, Peter van Ooijen en Tom van Weert. Dat zijn nu allemaal gasten die betaald voetbal spelen. Hopelijk zitten er bij deze lichting ook van die talenten bij.”

Door: Kees van der Zandt | Foto: Sandra Peerenboom

Geef een reactie