‘Veel te vroeg om over kampioenschap te praten’

HEDEL – Hedel staat met zes punten uit twee wedstrijden bovenaan in de 5e klasse. Maar van euforie over deze droomstart is bij trainer Wilco van Houtum (49) totaal geen sprake. “Het is weliswaar leuk dat we goed zijn begonnen, maar het is natuurlijk nog veel te vroeg om over een kampioenschap of promotie te praten.”

Volendam pendelde in de historie van het betaald voetbal van alle clubs het meest op en neer tussen de ere- en eerste divisie. ‘De Heen en Weer kan weer uit de schuur’ werd er geschreven in de media als de ploeg uit het vissersdorp weer eens promoveerde of degradeerde. Hedel is inmiddels in het regionale amateurvoetbal hard op weg om het Volendam van de 4e en 5e klasse te worden. De club uit het boven Den Bosch gelegen dorp peddelt immers al enkele jaren op en neer tussen de twee laagste standaardklassen.

In 2018 promoveerde Hedel via de nacompetitie naar de 4e klasse. Maar afgelopen seizoen degradeerde het weer binnen een jaar terug. “Die degradatie was helemaal niet nodig geweest, want als iedereen fit was, hadden we best een aardige elftal voor de 4e klasse”, blikt de Bossche trainer, sinds drie jaar werkzaam bij Hedel, terug. “Maar onze selectie was gewoonweg te smal om te overleven.”

Breder
Ondanks de degradatie, en het vertrek van Lukas Junatowski (Wilhelmina’26), Jasper van Haaster (OSC’45) en Sander van der Wijnen (Roda Boys), begon Van Houtum vol goede moed aan het nieuwe seizoen in de 5e klasse. Met de komst van routiniers als Younesse Bouchti (RKVSC), Roy Netten (TGG), Jimmy Floor en Joep van der Heijden (beiden CHC) lijkt de selectie van Hedel breder en beter dan een jaar daarvoor, toen het nota bene nog een klasse hoger speelde. In het dorp en door de lokale media werd in de voorbereiding daarom al gespeculeerd over een terugkeer van Hedel, binnen een jaar, naar de 4e klasse.

Ruime overwinningen op DSS (0-3 winst) en MOSA’14 (5-1) in de eerste twee competitiewedstrijden gaven de nodige voeding aan dat optimisme van de achterban. Maar Van Houtum wil nog helemaal niks weten van een favorietenrol voor zijn team. “Het is natuurlijk leuk dat we met twee overwinningen de competitie zijn begonnen”, geeft de gedreven trainer toe. “Maar het is veel te vroeg om nu al over een kampioenschap of promotie te praten. Dat slaat helemaal nergens op. Natuurlijk willen we graag bovenin meedraaien of een periodetitel pakken, maar pas na een wedstrijd of tien kun je zien of dat ook daadwerkelijk mogelijk zou kunnen zijn. Het is belachelijk om je na twee gewonnen wedstrijdjes al rijk te rekenen.”

Vis
Van Houtum, voormalig spits van onder meer Wilhelmina, CHC en TGG, is bezig aan zijn derde seizoen als trainer bij Hedel. Hij voelt zich als een vis in het water bij de kleine dorpsclub. “Hedel is een leuke club met aardige mensen, waar ik me thuis voel en ook gewaardeerd word”, laat de Bosschenaar weten. “Ik heb als voetballer, bij Wilhelmina en CHC, weliswaar op een veel hoger niveau gespeeld dan ik nu train. Maar ik hoef als trainer niet zo nodig hogerop. Als ik het maar naar mijn zin heb bij een club en prettig kan werken met de spelers. En dat is bij Hedel gelukkig het geval.”

Door: Kees van der Zandt

Dit bericht is geplaatst in Hedel. Bookmark de permalink.

Geef een reactie