Te Riele hoeft niet zo nodig op de voorgrond

HAAREN – Rick te Riele (42) is alweer 15 jaar verbonden aan Nemelaer. Eerst als leidinggevende routinier in de achterhoede van de club uit Haaren, inmiddels al jaren als assistent-coach van het eerste elftal van de eersteklasser. “Ik voel me hier thuis en volop gewaardeerd. Ik ben de afgelopen jaren dan ook een echte Nemelaer-man geworden.”

De overgang van Rick te Riele naar toenmalig derdeklasser Nemelaer wekte in de zomer van 2004 de nodige verbazing in het regionale voetbalwereldje. De verdediger had namelijk met FC Den Bosch in de eredivisie gespeeld en was afkomstig van OJC Rosmalen uit de hoofdklasse, destijds nog het hoogste niveau bij de amateurs. “Natuurlijk was Nemelaer sportief gezien een flinke stap terug, ten opzichte van OJC en Den Bosch”, weet Te Riele nog. “Maar ik werd enthousiast door de verhalen en toekomstplannen over de club door Roland Hermans, die toen nog als trainer aan Nemelaer was verbonden.”

De geroutineerde verdediger voelde zich meteen thuis bij de hechte dorpsclub. Bovendien zorgde hij met zijn inzicht en ervaring voor de broodnodige rust in de achterhoede van Nemelaer. Met als resultaat dat de Haarense ploeg het eerste jaar met Te Riele, in 2005, meteen kampioen werd van de 3e klasse. “Je kon aan alles merken op trainingen en wedstrijden dat Rick op een veel hoger niveau had gevoetbald. De spelersgroep profiteerde daar dankbaar van en stond open voor zijn ervaring en tips”, herinnert Piet Drijvers, de toenmalige trainer van Nemelaer, zich nog. Het kampioenschap van de 3e klasse bleek geen toeval, want in 2010 promoveerde Nemelaer – via de nacompetitie – zelfs naar de 1e klasse. Nota bene via een doelpunt in de beslissende wedstrijd van Te Riele. Een ongekend hoog niveau voor een relatief kleine dorpsclub met bijna louter zelf opgeleide spelers.

Inmiddels is Nemelaer al jaren een vaste waarde in de 1e klasse. Het was zelfs al twee keer dicht bij promotie naar de hoofdklasse. “De hele club is de afgelopen 15 jaar in sportief en organisatorisch opzicht flink gegroeid. Zo voetbalt bijvoorbeeld het tweede elftal op het hoogste niveau, de reserve hoofdklasse, en zijn we na OJC nu zelfs de hoogst spelende club in de regio. Je voelt ook dat het respect en waardering bij andere clubs voor Nemelaer de afgelopen jaren flink zijn gegroeid”, constateert Te Riele. “Ik vind het dan ook heel mooi om daar eerst als speler en nu als assistent-trainer bij deze club te mogen werken om het niveau te handhaven en mogelijk te verbeteren.”

Schaduw
De Vlijmenaar zegt geen enkel probleem te hebben om in Haaren als assistent in de schaduw van de hoofdtrainer te werken. “Ik hoef niet zo nodig op de voorgrond. Als assistent word ik door de spelers en de rest van de staf volop gewaardeerd en nauw betrokken in het overleg over de speelwijze en wissels.” Te Riele maakte als assistent bij Nemelaer de trainers Piet Drijvers, Klaas Wels, Omer Kaya en nu dus Theo van Geffen mee. “Elke trainer heeft zijn specifieke kwaliteiten en ik kan daarom ook niet zeggen wie ik de beste vind. Piet was een clubman, die niet alleen naar het eerste elftal keek, maar naar het belang van de hele vereniging. Klaas was een geweldige en van zijn spelers heel veel eisende trainer, maar toch vooral gefocust op de zestien spelers van het eerste elftal. Omar dacht wat ruimer dan Klaas. Theo staat als trainer wat meer in de groep dan zijn voorgangers en heeft ook volop oog voor talenten uit het tweede elftal en de jeugd. Maar ik werd door alle vier die trainers volop gewaardeerd en serieus genomen als assistent, hoor.”

Plannen om zelfstandig als trainer aan de slag te gaan heeft Te Riele dan ook niet. “Ik voel me als een vis in het water bij deze prachtige club en hoef absoluut niet weg. Ik ben de afgelopen 15 jaar een echte Nemelaer-man geworden. Het is toch tekenend dat ik nog nooit zo lang bij dezelfde club heb gezeten als nu?”

Door: Kees van der Zandt
Rick te Riele (rechts) kijkt hoe hoofdtrainer Theo van Geffen de spelers van Nemelaer instructies geeft tijdens de Van Helvoort Fairplay Cup.
Dit bericht is geplaatst in Nemelaer. Bookmark de permalink.

Geef een reactie