Ali Hussein (Avanti’31) wordt international

SCHIJNDEL – Hoewel de start van het seizoen allesbehalve om over naar huis te schrijven is, heeft Avanti’31 toch iets om met trots naar te kijken. Binnenkort heeft de Schijndelse derdeklasser namelijk, met een beetje geluk, een heuse international in de gelederen. Said Ali Hussein is opgeroepen voor het nationale elftal van Somalië.

Het kan snel gaan, zo blijkt wanneer we vragen naar de weg die Ali Hussein aflegde naar het Somalisch voetbalelftal. “Ik doe in de zomer altijd mee aan toernooien met alleen maar Somaliërs. Gewoon hier in Nederland. Bij het laatste toernooi – in Nijmegen – won ons team, was ik topscorer en werd ik uitgeroepen tot de beste speler van het toernooi. Ik denk dat ik daar ben opgevallen.”

Onlangs kreeg de Schijndelse aanvaller een telefoontje van de Somalische bond. Of hij in december al iets te doen had. Ali Hussein twijfelde geen moment. Tussen 2 en 19 december gaat hij op jacht naar zijn eerste officiële interland voor het land waar hij 19 jaar geleden geboren werd. “Acht jaar woon ik inmiddels in Nederland, maar mijn echte moeder woont nog in Somalië. Ik heb goed contact met haar.”

Belangrijke maand
Er staat nogal wat te gebeuren. “De CECAFA Cup is een toernooi van twee weken en we bereiden ons een week voor. Het vindt plaats in Oeganda en we spelen tegen landen als Kenia, Oeganda en Zambia.” Mooie vooruitzichten voor de jonge aanvaller. Maar eerst wacht nog een belangrijke maand met Avanti’31. “Op 1 december spelen we tegen Schijndel, een dag later vlieg ik”, zo weet hij. “Nee, het gaat niet zo best met ons. Het zit dit seizoen ook vaak niet mee. We creëren veel kansen en zijn ook vaak beter dan de tegenstander, maar het lukt steeds net niet.”

Zelf is Ali Hussein momenteel geblesseerd. “Sinds de start van de competitie eigenlijk al. Ik ben nog twee keer ingevallen tegen Gestel en Nijnsel, maar het voelde nog niet helemaal goed. In de eerste bekerwedstrijd schoot het in mijn bovenbeen. Binnen een weekje of twee hoop ik weer fit te zijn.” Over een maand wil hij zéker klaar zijn om te vlammen. “Of ik kans maak op speelminuten? Ik zou het echt niet weten. Het is de eerste keer dat ik mee ga. Ik weet ook niet hoe hoog het niveau daar is, ken alleen Appie (Abdulsamed Abdullahi, red.), die bij FC Den Bosch voetbalt en onlangs ook zijn debuut maakte. Nou ja, ik ken hem nog niet persoonlijk. Het is de enige waarvan ik weet dat ie ook voor Somalië speelt.”

Geef een reactie