‘Bij Zwaluw praat niemand over kampioenschap’

VUGHT – Zwaluw VFC presteert dit seizoen tot dusverre prima. De grootste Vughtse voetbalclub staat na zeven wedstrijden fraai op de derde plaats van de ranglijst. Van de nummers een en twee, CHC en FC Engelen, werd zelfs al gewonnen. “Maar bij Zwaluw praat nog niemand over een kampioenschap, hoor”, verzekert routinier Rick de Windt.

De Windt (30) speelt al ruim 12 jaar in het eerste elftal van  Zwaluw. De toenmalige trainer Roland Timmermans, momenteel werkzaam bij DSC, liet de technisch vaardige middenvelder als 18-jarige A-junior debuteren in het duel met ODC. “Opmerkelijk en ook heel leuk, want mijn vader heeft jaren in het eerste van ODC gespeeld. Samen met zijn broers en mijn ooms.”

De Windt, die in het dagelijks leven leerkracht is op basisschool De Avonturier, pakte zijn kans tegen de Boxtelse ploeg. Hij is anno 2019 nog steeds vaste keus op het middenveld bij Zwaluw. “Ik heb door een zware blessure weliswaar een jaar niet kunnen voetballen, maar ik denk dat ik inmiddels toch wel zo’n 200 wedstrijden in het eerste heb gespeeld”, schat de Vughtenaar in.

In de periode dat hij in de hoofdmacht van Zwaluw speelt, maakte De Windt heel wat sportieve successen, maar ook teleurstellingen mee. “Van kampioen worden in de 3e en 4e klasse tot degradaties uit de 2e en 3e klasse. En trainers die voortijdig werden ontslagen. Er gebeurde altijd wel iets en het was nooit saai”, blikt hij terug.

Afwachten
Voorafgaand aan dit seizoen waren de verwachtingen niet al te hoog bij Zwaluw. Routinier Paul Beekmans stopte er immers mee, omdat de oud-prof aan zijn tijdrovende werkzaamheden als assistent-trainer bij FC Den Bosch en zijn gezin de voorkeur gaf. Bovendien bleek  sterkmaker Boaz Kuper door een zware blessure het hele seizoen uitgeschakeld. “Paul was door zijn inzicht, ervaring en voetballend vermogen de afgelopen twee jaar ontzettend belangrijk voor ons. En ook Boaz heeft heel veel kwaliteiten. Dus het was natuurlijk maar afwachten hoe ons team dit seizoen zou gaan presteren zonder die twee.”

Maar Zwaluw blijkt ook zonder Beekmans en Kuper tot dusverre prima te presteren in de 3e klasse C. De Vughtse ploeg staat op een fraaie derde plaats, net onder koplopers CHC en FC Engelen, de ploegen waarvan al werd gewonnen. Maar volgens De Windt loopt er op sportpark Bergenshuizen nog niemand de polonaise door deze goede resultaten. “We zijn natuurlijk blij dat het zo goed gaat nu, maar de onderlinge verschillen zijn in deze klasse zoals altijd heel klein. Als je twee keer verliest, sta je zo weer in de middenmoot.  Bovendien hebben we een niet al te brede selectie. Bij Zwaluw blijven we daarom met twee benen op de grond staan en praat er niemand  over een kampioenschap. Het zou mooi zijn als we nacompetitie om promotie zouden halen.”

Eenheid
Toch heeft De Windt wel een verklaring voor de goede resultaten van zijn ploeg. “We hebben een prima mix van routine, zoals Kevin Venrooy, Joost de Man, Thijs van Rooij en ik, en jong talent in ons team. Bovendien blijkt de ploeg in vergelijking met de afgelopen seizoenen veel meer een eenheid binnen en buiten het veld. We gaan nu regelmatig met het hele team samen dingen ondernemen na de wedstrijden. Zoiets kwam de afgelopen jaren bijna nooit voor en zorgt nu wel voor een prima sfeertje met veel onderling respect en begrip.” Ook trainer John Laponder krijgt van De Windt de nodige credits in de sportieve successen van Zwaluw dit seizoen. “Onder zijn voorgangers, Marlou Peeters en Roger Schouwenaar, was er altijd gedoe en gezeik. Maar John heeft de afgelopen drie jaar gezorgd voor duidelijkheid en rust rondom de ploeg. Hij heeft zijn contract nog niet verlengd, maar ik hoop echt dat hij blijft.”

Door: Kees van der Zandt
Dit bericht is geplaatst in Zwaluw VFC. Bookmark de permalink.

Geef een reactie