Elf vragen aan… Jan van Balsfoort

ROSMALEN – De afgelopen twee seizoenen speelde hij op zondagochtend zijn wedstrijdjes met het tweede elftal, maar dit jaar is Jan van Balsfoort de eerste keeper bij RKKSV. De voormalig (jeugd)speler van OJC Rosmalen en FC Den Bosch is op zijn plek in de Kruisstraat, waar hij in onze wekelijkse rubriek zegt niet meer snel weg te gaan.

Naam: Jan van Balsfoort, maar op de voetbalclub noemen ze mij vaak Bally of de Roowje Poema.
Geboren: 13 augustus 1997 in Den Bosch.
Club(s): RKKSV. Ik ben begonnen bij OJC, waar ik werd gescout door FC Den Bosch. Daar heb ik (mede door blessureleed) tot de C gespeeld en daarna ben ik teruggegaan naar OJC, waar ik tot het derde elftal heb gespeeld. Ik keep nu voor het derde jaar bij RKKSV.
Positie: Ik ben al heel mijn leven keeper, al zeg ik vaak tegen mijn teamgenoten dat mijn beste positie rechtsbuiten is. Tot op heden heeft mijn trainer me daar helaas nog niet de kans gegeven.
Dagelijks leven: Ik doe de opleiding Docent Omgangskunde op de Fontys in Tilburg. In mijn vrije tijd ga ik graag naar FC Den Bosch kijken en vind ik het leuk om een biertje met vrienden te drinken in de kroeg.

 1. Sterkste/zwakste punt: Mijn sterkste punten zijn mijn reactievermogen op de lijn en het coachen van mijn teamgenoten. Ik wil het team graag op scherp houden. Mijn zwakke punt is mijn traptechniek.
 2. Kunst- of natuurgras: Toen ik bij OJC speelde, was ik gewend om op kunstgras te voetballen. Dat vond ik altijd fijn. Bij RKKSV spelen wij op natuurgras en het veld is bij ons – bijna na de voorbereiding al – erg slecht met veel polletjes en modder. Dus ik geef de voorkeur aan een kunstgrasveld.
 3. Kleur voetbalschoenen: Ik speel altijd op zwarte voetbalschoenen. Ik heb niet zoveel met al die verschillende kleuren. Ik heb nog nooit meegemaakt dat je op gekleurde voetbalschoenen beter gaat voetballen dan gewoon met de kleur zwart. Bijgeloof? Voor de wedstrijd pak ik altijd een kauwgompje, die onze leider Harold altijd bij zich heeft.
 4. Mooiste tenue en sportpark: Het mooiste tenue vind ik het groene thuistenue van Ierland. Het sportpark van RKKSV vind ik wel wat hebben. Het is bij lange na niet het mooiste sportpark, maar wel erg ouderwets en cult. Zo zijn onze kantine en kleedkamers al decennia oud en dat vind ik wel wat hebben. Onlangs hebben we ook nog een nieuwe tribune gebouwd, waar we als club erg trots op zijn.
 5. Mooiste voetbalmoment: Mijn mooiste voetbalmoment is ook gelijk mijn kutste voetbalmoment. Toen ik in de A2 van OJC speelde, zijn we een teamgenoot verloren bij een ongeluk. We waren dat seizoen erg goed en hebben de finale van de nacompetitie met 3-0 gewonnen. Zo promoveerden we naar de Hoofdklasse. We hadden daarmee ons sportief doel – dat we na zijn overlijden hadden afgesproken – voor hem bereikt.
 6. Dieptepunt/grootste blunder: Het dieptepunt is dus het overlijden van een teamgenoot in de A2. We waren een heel hecht team en spreken elkaar nog steeds. Ieder jaar komen we nog een aantal keer bij elkaar om herinneringen van dat seizoen met elkaar op te halen. 
 7. Opvallendste teamgenoot: Bij RKKSV hebben we verschillende jongens die opvallend gedrag vertonen. Kenji Heijmans bijvoorbeeld, dat is de grootste clown van ons team. Voor de trainingen en wedstrijden is hij altijd erg druk en wordt hij vaak gecorrigeerd door onze capitano Lars van Dijck. Die is als een vaderfiguur voor het team en zorgt er vaak voor dat iedereen na een middagje in de kantine veilig thuiskomt. Ook wil ik onze voorzitter even benoemen, die na de wedstrijd graag een drankje – wijntje in zijn geval – met ons meedrinkt. Als hij er dan een paar op heeft, gaat hij met de microfoon aan de haal. Ook zijn speeches tijdens clubavonden zijn hilarisch.
 8. Voetbalhumor: Op donderdagavond hebben we clubavond. Dan zitten we vaak met een groot deel van het team in de kantine een pilske te drinken. Aan het eind van de avond naait Tom Hendriks altijd onze aanvoerder Lars van Dijck op om een motivatiefilmpje op te nemen voor de wedstrijd van aankomende zondag. Bijna iedere donderdag spreekt Lars dan weer een filmpje in en wordt die verspreid in de groepsapp. Aan het eind van het seizoen hebben we dan een hele compilatie met motivatiefilmpjes van onze captain.
 9. Wat wil je nog bereiken: Momenteel heb ik het erg naar mijn zin bij RKKSV en ik zal hier dan ook niet zo snel vertrekken. Ik heb veel plezier in het spelletje en vooral in alles er omheen. De kantine, kleedkamerhumor, teamuitjes, etc. Een paar jaar geleden heb ik met Kilian en Ravi van Schijndel, die nu allebei bij Maliskamp voetballen, afgesproken dat we nog een keer met z’n drieën in hetzelfde elftal gaan spelen. Het zou dus mooi zijn als zij ooit nog de overstap naar RKKSV maken.  
 10. Beste speler uit de regio: In de tijd dat ik nog bij FC Den Bosch speelde, zat Joeri Vugts bij mij in het team. Ik vond het toen al een goede voetballer en zie dat hij nu nog steeds vaak het net weet te vinden bij Nemelaer. Ook vind ik het mooi dat Hinthamenees Rik Mulder zijn weg richting het eerste elftal van FC Den Bosch heeft gevonden.
 11. Opvallendste regioclub: Mooi om te zien dat OJC weer de jongens uit eigen jeugd de kans geeft in het eerste. Dat maakt het een stuk leuker om naar te kijken voor de échte OJC’ers. Ook heb ik van kleins af aan al een zwak voor Emplina en die prestaties houd ik ook graag in de gaten.
  Zelf hebben we 10 punten uit de eerste 12 wedstrijden gepakt. Aankomende zondag spelen we thuis tegen VCB, die onder ons staan. Op sportpark Eikenhage kan het af en toe spoken, dus we gaan voor drie punten.
Van Balsfoort poseert na een wedstrijd met teamgenoot Max van Hemmen.

Geef een reactie