Roy Witlox mist het fluiten wel

BERLICUM – Vanwege het coronavirus wordt er momenteel niet gevoetbald en dus hoeven er ook geen wedstrijden te worden geleid. “Die afgelasting vind ik volkomen terecht. Want gezondheid is natuurlijk veel belangrijker dan een partijtje voetbal. Maar ik mis het fluiten in de weekenden wel heel erg”, bekent scheidsrechter Roy Witlox.

Witlox (47) was zondag 8 maart scheidsrechter bij de derde divisiewedstrijd tussen FC Lienden en Quick Den Haag. Het was misschien wel het laatste duel dat de ervaren arbiter uit Berlicum dit seizoen heeft gefloten. Alle voetbalduels zijn voorlopig afgelast en de sportparken gesloten. Witlox heeft alle begrip voor die beslissing. “Gezondheid gaat voor. En inmiddels zijn al van de nodige clubs leden of bekenden getroffen door het virus. Dan is het niet gepast om wedstrijden te spelen, alsof er niks aan de hand is.”

Maar voor de arbiter zelf is het wel een vreemde gewaarwording dat hij momenteel geen wedstrijden kan leiden. “Ik fluit al meer dan 20 jaar, waarvan 12 jaar op landelijk amateurniveau, bijna elke zaterdag of zondag een wedstrijd. Dan is het wel wennen, ook voor mijn vrouw, dat ik nu in de weekenden vrij ben. Ik moet bekennen dat ik het fluiten momenteel toch wel heel erg mis.”

Individueel trainen
Witlox houdt zijn conditie goed op peil met duurlopen en intervaltrainingen op straat en in de buitengebieden. “Voetballers kunnen momenteel niet in teamverband trainen, omdat de sportparken zijn gesloten. Maar voor scheidsrechters, die veelal individueel trainen, is het toch makkelijker om fit te blijven. Eigenlijk train ik net zoveel als wanneer er gewoon wordt gevoetbald. Alleen kan ik momenteel natuurlijk ook niet op natuur- of kunstgras trainen, omdat de sportparken zijn gesloten. Als het voetbal op korte termijn weer zou worden hervat, wat ik niet verwacht, denk ik daarom dat ik het conditioneel wel aan zou kunnen om een wedstrijd te fluiten. Maar je mist dan natuurlijk wel wat ritme. Daarom zou het misschien goed zijn om eerst nog een of twee vriendschappelijke wedstrijdjes te fluiten.”

Ooit begon de Berlicummer ‘puur voor de gein’ als clubscheidsrechter bij BMC. Daarna ging hij wedstrijden voor de KNVB fluiten, wat hem goed afging. Witlox fluit inmiddels al vanaf 2008 amateurvoetbal op hoog landelijk divisie- en hoofdklasseniveau. Spelers en toeschouwers hebben hem in die periode leren kennen als een scheidsrechter die laat voetballen en niet steeds fluit voor pietluttigheden. “Ik vind het heerlijk om te fluiten met neutrale grensrechters en hoop dat nog een tijdje te mogen doen. Want lager fluiten, met te pas en te onpas vlaggende grensrechters, zie ik niet zitten”, besluit hij.

Door: Kees van der Zandt

Geef een reactie