KNVB doet doelpunt vieren in de ban

DEN BOSCH – We gaan weer in een versneld tempo terug naar ‘normaal’. Eerst leek er nog tot 1 september niet gevoetbald te mogen worden, maar de versoepelingen hebben de eerste wedstrijden inmiddels alweer mogelijk gemaakt. Eind augustus start het amateurvoetbal weer ‘gewoon’. Wel heeft de KNVB daarbij een flink aantal restricties opgesteld.

In een speciaal opgesteld coronaprotocol staat onder meer dat er zo min mogelijk moet worden gekopt, schreeuwen of roepen op of naast het veld îs niet de bedoeling, en fysiek contact tijdens het vieren van een doelpunt of overwinning is ook niet toegestaan. Sterker nog; hardop juichen wordt niet op prijs gesteld. Een hele opgave voor de gemiddelde (amateur)voetballer.

Het gebruik van kleedkamers en douches is weer toegestaan, maar wel moeten volwassenen – ook daar – anderhalve meter afstand houden. Alleen binnen de lijnen, tijdens een wedstrijd, vervalt die regel. Zodra het eindsignaal klinkt, gelden de momenteel ‘normale’ omgangsvormen weer. Amateurclubs mogen maximaal 250 mensen toelaten bij een wedstrijd. Wordt dat aantal overschreden, dan is een gezondheidscheck – met de nodige administratieve rompslomp – bij alle bezoekers noodzakelijk. Gelukkig vermeldt het protocol ook dat het gebruiken van ‘gezond verstand’ voorop staat. Clubs, spelers, trainers en supporters kunnen dus tot op zekere hoogte hun geliefde sport weer vrij normaal uitoefenen. Toch is een ding zeker: er wordt aan iedereen aardig wat medewerking gevraagd en dat ‘fluisterjuichen’ gaat een hele opgave worden.

Foto: Gerald van Zanten

Geef een reactie