Leegloop zondag steeds grotere uitdaging

DEN BOSCH – Ieder jaar weer wordt het een groter issue binnen het amateurvoetbal. De verschuiving van zondag naar zaterdag als wedstrijddag is meer en meer actueel. Verschillende clubs, ook uit onze omgeving, willen of zijn in de afgelopen jaren hun (senioren)duels een dag eerder gaan spelen. De KNVB voorziet een steeds grotere uitdaging en heeft een landelijke inventarisatie opgezet.

In de provincie Zeeland is de verdwijning van steeds meer zondagclubs een probleem geworden voor de bond. In de 5e klasse, net als bij ons de laagste voor de eerste elftallen, bleven simpelweg te weinig verenigingen over om een competitie mee te draaien. Het leverde uitwedstrijden tot voorbij Breda – wat meer dan 100 kilometer enkele reis betekent – op en daar waren de veelal kleine clubs uiteraard niet blij mee. Het probleem is, na overleg met clubs, opgelost door de vijfdeklassers komend seizoen allemaal te laten ‘promoveren’ naar de 4e klasse. Zo kunnen ze toch gewoon in de eigen provincie hun wedstrijden blijven spelen.

De vrij massale overstap van steeds meer clubs van het zondag- naar het zaterdagvoetbal (dit jaar kiest OSC’45 en bijvoorbeeld ook DESK voor die overgang) heeft de KNVB echter wel aan het denken gezet. “Iedereen ziet, tenzij je met een noodvaart tegen een doelpaal bent aangelopen, hoe de velden op zondag leger worden en op zaterdag (over)vol raken”, aldus Jan Dirk Van der Zee, KNVB-directeur van het amateurvoetbal. “Door deze ontwikkelingen wordt een belangrijk doel van de KNVB – het organiseren van spannende en aantrekkelijke competities – een steeds grotere uitdaging.”

Enquête
Om uit te vinden hoe men met de tendens moet omgaan, heeft de voetbalbond besloten een enquête te verspreiden onder alle verenigingen en spelers in Nederland, zo weet de Provinciale Zeeuwse Courant. In de online vragenlijst die een dezer dagen wordt rondgestuurd (een kopie van hetgeen eerder in Zeeland werd verspreid) wordt naar meningen en standpunten rondom de keuze voor het zaterdag- en zondagvoetbal gevraagd. Clubs en spelers kunnen tot en met 1 augustus reageren. De KNVB streeft er naar om in november meer duidelijkheid te kunnen geven over de toekomst van het zaterdag- en zondagvoetbal.

Geef een reactie