Corona duidelijk zichtbaar bij lokale clubs

DEN BOSCH – Het voetballen is na een hele lange stop eindelijk weer ‘volledig’ opgepakt. Maar voorlopig zijn het niet de looplijnen op de vijandelijke helft, maar die in de kantine die de klok slaan. Dat we nog niet van Corona verlost zijn, is op nagenoeg alle sportparken duidelijk merkbaar. Pijlen op de parkeerplaats, borden bij de ingang, stippen (netjes 1,5 meter uit elkaar) achter de reclameborden van het hoofdveld, afgezette tribunedelen en gesloten kleedkamers en kantines. We komen tijdens een rondje langs de regionale sportparken van alles tegen. En niet voor niets, zo werd deze week nog maar eens duidelijk.

Bij Avanti’31 zijn twee selectiespelers – net als enkele andere leden van de club – besmet geraakt met het virus. De derdeklasser heeft alle activiteiten van de selectie met onmiddellijke ingang afgelast; spelers en staf zijn voorlopig niet welkom op sportpark De Molenheide. Bij Avanti mag men tot nader order sowieso geen gebruik maken van de kleedkamers en ook bij OJC Rosmalen is er die regel. Enkel de vier selectieteams van de senioren (mannen en vrouwen) hebben dat privilege. In Rosmalen is publiek welkom, maar worden er (in totaal) meer dan 250 verwacht, dan is registratie bij de poort verplicht. De wedstrijden (en dus toeschouwers) worden zoveel als mogelijk over het sportpark verspreid en de kantine is voorlopig gesloten. Er is horeca met ruim terras in de buitenlucht gecreëerd.

Bij Zwaluw VFC is men zo mogelijk nóg een stukje voorzichtiger. Kleedkamergebruik is ook daar niet mogelijk én bezoekende (jeugd)teams wordt verzocht om maximaal 5 (rij)ouders mee te nemen. Bij v.v. Haarsteeg en SCG’18 gaat vanavond, net als bij onder meer Emplina en Jan van Arckel al even het geval is, de kantine wel weer open. Dat gebeurt echter – zoals op de foto van Haarsteeg te zien is – met de nodige restricties. Iedereen dient te zitten en er zijn looproutes aangegeven.

Muziek in oren
FC Engelen creëert de nodige rust tijdens trainingsavonden door op die momenten geen ouders toe te laten. Niet alleen vanwege het weren van Corona, maar ook om andere redenen voor veel jeugdtrainers waarschijnlijk een regel die als muziek in de oren zal klinken. FC Den Bosch is tot slot de meest strenge regioclub van allemaal. De betaald voetbalorganisatie ligt uiteraard onder een vergrootglas en stelde daarom een protocol op waarin onder meer wordt gemeld dat alle 1.500 seizoenkaarthouders niet op hun eigen stoel maar door het hele stadion verspreid zitten, gefaseerd (op vooraf kenbaar gemaakte tijdstippen) de tribune moeten betreden én een mondkapje dienen te dragen wanneer ze van en naar hun stoeltje lopen.

Iedere club heeft zo zijn eigen draai gegeven aan de landelijk opgelegde maatregelen. Allemaal met de beste intenties en de hoop op het gebruik van het gezond verstand door alle bezoekers. Een ding is duidelijk; we kunnen voorlopig weer genieten van ons geliefde spelletje, maar van ‘gewoon voetballen zoals het ooit was’ is voorlopig alleen sprake bínnen de lijnen.

Geef een reactie