Vinkelse prof in Spanje

VINKEL – Keepster Shania van Nuland maakt dit seizoen deel uit van de selectie van UDG Tenerife, dat uitkomt op het Spaanse hoogste niveau. De 23-jarige Vinkelse, die ooit begon bij EVVC, speelde jarenlang collegevoetbal in de Verenigde Staten. Na een kort avontuur bij SC Heerenveen is Tenerife haar tweede club op het Canarische eiland.

Sinds de winterstop verdedigde Van Nuland kort het doel van UD Tacuense, een kleinere vrouwenvoetbalclub op Tenerife. Het bleef bij slechts vier optredens en ze zat na de corona-uitbraak een flinke periode met enkele teamgenoten in lockdown. Toch leverde het haar een transfer naar en een fullprof-contract bij de Spaanse topclub UDG Tenerife op. Dat is een vaste waarde in de hogere regionen van de Primera Division voor vrouwen.

“Alles is zoveel professioneler hier”, vertelt ze. “Bij Heerenveen moest ik het doen met een jochie dat net zelf kwam kijken, hier heb ik drie professionele keeperstrainers. Een bal van een Brazilaans international komt ook echt harder aan dan van een ploeggenootje van 17. Er wordt echt keihard getraind, zes dagen in de week, op ongelofelijk hoog niveau.”

Best Defensive Player
Na al op jonge leeftijd met SC Buitenveldert kampioen te zijn geworden in de topklasse, maakte Van Nuland vooral carrière in de USA. Ze werd, als speelster van Niagara Purple Eagles, drie keer uitgeroepen tot Best Defensive Player, werd Amerikaans profkampioene met Western New York Flash en kwam er ook nog uit voor Florida Gulf Coast Lions. De jeugdinternational sloot vorig jaar zomer, na haar terugkeer naar Nederland, aan bij Heerenveen, maar besloot in de winterstop weer naar het buitenland te verkassen. Voorlopig blijft ze daar dus nog even. Bij UDG Tenerife, waar 11 A-internationals en speelsters uit 9 verschillende landen onder contract staan, gaat Van Nuland de concurrentie aan met de nationale keepers van Brazilië en Venezuela. 

“Al die internationals, dat zegt wel wat over het niveau”, aldus Van Nuland. “De eerste weken bewijzen dat ik dat prima aan kan, maar ook dat ik hier zeker nog kan leren. En dat was nou juist de bedoeling. We hebben een huisje van de club, een clubauto, een prima salaris en mogen voetballen in een heerlijk klimaat, wat wil je nog meer?”

Nou, wedstrijden spelen misschien? Daar kijkt de Vinkelse wel een beetje met angst naar uit, zo geeft ze toe: “Zeker omdat wij alle uitwedstrijden vliegen. De competitie zou zondag starten, maar we hebben nog helemaal niks gehoord. Ik geloof dus nooit dat dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren.”

Geef een reactie