O23-competitie nieuwe uitdaging OJC

ROSMALEN – De KNVB start dit seizoen met een aantal nieuwe competities. Een daarvan is een nieuwe klasse voor Onder 23-teams, die is opgezet om doorstroom van talentvolle spelers vanuit de jeugd naar de senioren te bevorderen. Zaterdag gaat de nieuwe competitie van start, met OJC Rosmalen als een van de deelnemers. Trainer John Cornelissen hoopt op wedstrijden op hoog niveau.

“We zijn al langer een traject aan het bekijken, met de vraag hoe we jonge spelers klaar kunnen stomen voor het eerste elftal”, vertelt Cornelissen. “OJC is dus blij met deze nieuwe opzet. Ook dat er voor is gekozen om de wedstrijden op zaterdagmiddag te laten plaatsvinden. Dat is voor veel spelers een zeer welkome verandering. De zondagochtend gingen hen steeds vaker tegenstaan. Goed dat er geluisterd is naar de wensen van de talentvolle jeugdspelers. Hierdoor zullen ze langer geneigd zijn om bij de club te blijven spelen.”

De 34-jarige Schijndelnaar had de afgelopen jaren het tweede elftal van OJC onder zijn hoede. Hij continueert die functie komend seizoen bij het O23-elftal. “We zijn ingedeeld in de hoogste divisie, met daarin de beste 16 amateurclubs van Nederland. Die zijn opgedeeld over twee competities, Noord en Zuid. Eerst dus een zoveel mogelijk regionale competitie, na de winterstop de 8 sterkste elftallen tegen elkaar. Voorheen waren er 11 reserve hoofdklassen en speelde je dus tegen (een deel van) de beste 154 teams, nu tref je de beste 16 van Nederland. Deze nieuwe weerstand en uitdaging is een opmaat voor het daadwerkelijke werk in de hoofdklasse of derde divisie voor standaardelftallen.”

Kettingreactie
OJC zag voorgaande jaren veel talentvolle spelers in een vroeg stadium vertrekken. “Die hadden potentie om OJC 1 te halen, maar zijn elders – op een lager niveau – in een eerste elftal gaan spelen”, zag Cornelissen met lede ogen gebeuren. “Het zondagochtendvoetbal en de dalende kwaliteit van tegenstanders in de reserve hoofdklasse waren in de meeste gevallen de redenen. Hopelijk kunnen we met de oprichting van Onder 23 die kettingreactie doorbreken. We hebben er bewust voor gekozen om spelers te selecteren op betrouwbaarheid en mentale weerbaarheid. We willen niet tegen personele problemen aan lopen.”

Een aantal echte clubmensen vormt de staf voor OJC O23. “Werner Beset en Patrick Vos zijn al vele jaren vrijwilliger en Theo van der Plas, mijn assistent, is zelfs al zijn hele leven lid van de club”, legt Cornelissen uit. Zelf was hij voorheen assistent bij RKSV Schijndel. Zijn vierde jaar als hoofdtrainer wordt een nieuwe uitdaging. “Het allerhoogste O23-niveau in Nederland, daar kijk ik erg naar uit.”

Geef een reactie