Van der Steen aan de slag bij Chinese topclub

DEN BOSCH – TGG moet het voorlopig een hele tijd doen zonder Brian van der Steen. De 24-jarige, tot verdediger omgeturnde, middenvelder stort zich in het profvoetbal aan de andere kant van de wereld. Hij gaat aan de slag bij het beloftenelftal van Guangzhou R&F, een grote club uit Hong Kong, China. Niet als speler, maar als hersteltrainer.

Vader Marco van der Steen is al geruime tijd hoofd van de medische staf bij Guangzhou R&F. Toen de club op zoek ging naar iemand die Jong Guangzhou onder handen wilde nemen, wist hij wel iemand. “Ik heb daarvoor de opleiding afgerond en beschik dus over de juiste papieren om die functie te vervullen”, aldus Brian. “Ik ga er het beloftenteam en de jeugd voorzien van herstel- en revalidatietrainingen en daarnaast ondersteunen in het ontwikkelen van kracht. Een soort verlengstuk van m’n vader dus.”

Guangzhou R&F is een profclub in de Super League, de eredivisie van China. “Er zijn drie echt grote clubs daar en daarna volgt al gauw deze”, weet Van der Steen. “Ze spelen voor een plaats in de Champions League van Azië en hebben een stadion waar 40.000 man in past. Alle faciliteiten zijn er aanwezig.” Onlangs kwam de club nog in het nieuws, toen het hele stadion goudkleurig werd geverfd en daarna prompt vijf zeges op rij volgden.

Het tweede elftal van de club, dat Van der Steen met name onder zijn hoede zal nemen, heeft een talentvolle groep. “Jong is gewoon een goede ploeg, zoals ik hoorde. Nee, daar is mijn niveau niet goed genoeg voor, haha. Het zijn veel jonge jongens. Twee Spanjaarden, twee Brazilianen, dus ook nog wel wat buitenlandse inbreng. In eerste instantie zal ik in het Engels met ze communiceren, maar ik ga snel wat belangrijke Chinese woorden leren.”

Van der Steen tekende een contract voor twee jaar en gaat het land én zijn club dus enige tijd verlaten. “Ja, ik moet er inderdaad mijn eigen voetbal voor opgeven. Dat is wel heel lastig. Ik laat sowieso alles achter hier. M’n vrienden, TGG, dat is de moeilijke kant van het verhaal. Ik zal vast een of twee keer per jaar een weekje naar huis komen, maar ben daar verder twee jaar lang zowat fulltime. Ach, ik laat gewoon vrienden die kant op komen, op z’n tijd. Nee, het is niet even om de hoek. Ik ben er in mei al geweest. Maandag 18 september vlieg ik opnieuw. Nu voor een langere tijd. Ik heb er heel veel zin in.”

Geef een reactie