Wedstrijd van de Week: BMC – Den Dungen

BERLICUM/DEN DUNGEN – Onze wedstrijd van de week gaat tussen BMC en Den Dungen. Twee clubs, slechts op een steenworp van elkaar verwijderd, die ieder op hun manier hopen te gaan verrassen in de 3e klasse D. Beide ploegen kwamen vorige week echter niet tot winst en zelfs niet tot scoren. Ze gaan deze zondag op zoek naar de eerste doelpunten en zege.

Derby’s en onbekenden.
Voor beide teams is het de tweede keer in de historie dat ze onder de vlag van Zuid II spelen. Drie jaar terug gebeurde dat ook al eens. BMC speelde toen in de 4e klasse I en Den Dungen in de 3e klasse D, wat dit seizoen opnieuw het toneel is. Dat jaar promoveerde BMC, terwijl Den Dungen juist degradeerde. Allebei via de nacompetitie. De huidige competitie zorgt voor de derby’s tegen SCG’18, Schijndel en Avanti’31, maar zijn er ook grote onbekenden zoals Excellent, Handel, SC Helmondia en RKPVV.

Hoe staan de Berlicummers ervoor?
BMC zag in de zomerstop enkele sterkhouders stoppen of vertrekken. Het drietal Stef van der Heijden, Bram van Doremalen en Bram Verhoeven koos voor een stapje hogerop naar Emplina en Gijs van der Voort en Nick Kerkhof kozen voor een lager team. Je zou zeggen dat BMC wel een klein jasje heeft uitgedaan, maar toch zijn er nog de nodige sterkhouders gebleven zoals Richard de Laat, Randy van Heijnsbergen, Jesper Langenhuijsen, Noud Voets en Sjors van Zoggel. BMC kende een wisselvallige voorbereiding en ook het bekertoernooi werd afgesloten met maar 1 punt uit 3 duels. Vorige week werd de eerste competitiewedstrijd tegen Margriet eveneens met 3-0 verloren. Duidelijk is dat de Berlicummers nog even hun draai moeten vinden.

En Den Dungen dan?
Er is weinig veranderd op sportpark Jacobskamp. Alleen Youri van Grinsven stopte en enkele spelers vanuit de JO19-jeugd kwamen over. Wel is er met voormalig assistent Kevin van Emmerik natuurlijk een nieuwe hoofdtrainer. Het leek erop dat Den Dungen het nog een jaar moest doen met 4e klasse-voetbal, maar dankzij de KNVB promoveerde de club alsnog. Ook Den Dungen kende een wisselvallige voorbereiding. Het bekerde echter wel, ten koste van ODC, LSV en Essche Boys, door. In de tweede ronde treft het Zwaluw VFC, waar voormalig Den Dungen-spits Martin de Laat actief is.

Den Dungen en de 3e klasse.
Den Dungen en de 3e klasse, het is sinds de gloriejaren 80 geen goed huwelijk meer. In 1983 promoveerde Den Dungen voor het eerst in z’n clubbestaan naar dat niveau en het eindigde achtereenvolgens als 4e, 5e, 5e, 6e en 2e. In 1989 volgde degradatie naar de 4e klasse. In de dertig jaar die volgden promoveerde Den Dungen vier keer terug, maar slechts twee keer hield men (een jaar) stand in de 3e klasse. Het wil nog niet echt vlotten met Den Dungen op dit niveau, terwijl het toch een club voor deze klasse is.

Gaat BMC nog eens omhoog?
Voor BMC heeft de 3e klasse meer succes gebracht. In de periode dat het veel scorende duo Gerwin van der Boom en Gijs van der Voort actief was op sportpark De Brand promoveerde de club (in 2010) aan de hand van deze twee spelers, via de nacompetitie, naar de 2e klasse. De laatste jaren eindigt BMC eigenlijk wel altijd in het linkerrijtje van de 3e klasse. In Berlicum hopen ze de stap omhoog nog eens te kunnen maken.

Wat kunnen we verwachten?
Hoewel de weersvoorspellingen negatief zijn, zal er ongetwijfeld veel publiek langs de lijn staan. Bovendien zullen beide ploegen op zoek gaan naar de eerste zege. Het zal dus een wedstrijd worden met veel inzet en – getuige de recente historie – een 0-0 lijkt uitgesloten.

Historie
De afgelopen 10 jaar stonden beide ploegen 5 keer tegenover elkaar. BMC won tweemaal, Den Dungen een keer en twee keer werd het gelijk. Met name de ontmoetingen in 2015-2016 hadden een speciale lading. Toen was Jan van Grinsven trainer van BMC en scoorde z’n zoon Loek als speler van Den Dungen. Hij liet toen een shirtje zien, waarop hij als klein kind naast z’n vader stond, met de tekst: ‘Papa! Ben je trots?’. In mei nam Van Grinsven senior overigens revanche door met 1-2 te winnen in ‘zijn’ Den Dungen.

27 september 2009, 3e klasse C
Den Dungen – BMC    2-2
(Thomas Jacobs, Thomas van Lokven – Eigen doelpunt, Gijs van der Voort)

28 maart 2010, 3e klasse C
BMC – Den Dungen  2-0
(Roy van Zoggel, Gerwin van der Boom)

6 december 2015, 3e klasse C
BMC – Den Dungen   2-5
(Noud Voets, Johan van der Aa – Jeffrey Sterks, Youri van Grinsven, Kay van den Boogaard, Loek van Grinsven, Herbert Maas)

8 mei 2016, 3e klasse C
Den Dungen – BMC   1-2
(Youri van Grinsven – Noud Voets 2x)

28 augustus 2016, beker
Den Dungen – BMC   2-2
(Onbekend – onbekend)

Geef een antwoord