Bondsarbiters achter schermen wél actief

DEN BOSCH – Met het leiden van wedstrijden leiden hoeven ze voorlopig, tot hun spijt, niet bezig te zijn. Wel zijn de regionale bondsscheidsrechters achter de schermen druk in de weer. Door de COVS, de centrale organisatie voor voetbalscheidsrechters, werd een vernieuwd bestuur gevormd. 073voetbal sprak met de nieuwe, hele jonge, voorzitter.

Timo van der Velden is de naam van het nieuwe boegbeeld van de regionale scheidsrechters. Woonachtig in Vlijmen, 20 lentes telt hij pas. “Ik fluit nu twee jaar voor de KNVB. Vanaf mijn geboorte was ik lid bij Vlijmense Boys, op mijn veertiende ging ik voetballen bij Haarsteeg en vier jaar later ben ik daarmee gestopt om me volledig op het fluiten te kunnen richten. Soms leid ik er nog wel eens een oefenwedstrijd of het derde op zondag.”

Van der Velden is een ambitieuze arbiter, zo blijkt als snel tijdens ons gesprek. “Ik fluit zelf 4e klasse zaterdag senioren, groep G, en zit daarnaast ook in het APS-traject van de KNVB”, vertelt hij onder meer. “Dat is de afkorting van Ambitie Programma Scheidsrechter, een nieuw traject vanuit de KNVB voor scheidsrechters in de 4e klasse. Ik heb zowel op zaterdag als zondag ook al m’n debuut gemaakt in de 3e klasse.”

Extra bestuursleden
Binnen de COVS werden zijn kwaliteiten op waarde geschat. Nadat hij al even de Facebook-pagina beheert, werd Van der Velden bij de vorming van een vernieuwd bestuur ook gestrikt als de nieuwe voorzitter. “Niels (Janssen, red.) gaf aan ermee te gaan stoppen en van het een kwam het ander”, lacht hij. Collin Smits en Stefan van Westing, twee andere jonge twintigers, traden eveneens, als extra bestuursleden, toe. “We zijn nu met zeven man”, rekent Van der Velden voor. “André de Vaan van de ontspanningscommissie, Bayram Cakir penningmeester, Ton Verkoeijen gaat over de spelregels en training en Lamber Walschots is secretaris.”

Er is op dit moment nog weinig veranderd, maar plannen zijn er volop, vertelt Van der Velden verder: “Door het Corona-virus kunnen we helaas helemaal niks. We hebben een telefonische bestuursvergadering gehad, maar moeten nog de taakverdeling binnen het bestuur bespreken. Ambities zijn er zeker. Onder andere een hogere opkomst bij clubavonden en het aangaan van samenwerkingen met andere organisaties. We willen een vereniging creëren die aantrekkelijk is voor jong en oud, waar iedereen geaccepteerd wordt en zich thuis voelt.”

Geef een antwoord