De gevolgen van de crisis voor OJC

ROSMALEN – De Coronacrisis zorgt er voor dat veel voetbalclubs in zwaar weer terecht komen. Niet alleen op sportief, maar ook op financieel vlak. Inkomsten blijven dit voorjaar uit, terwijl de vaste lasten gewoon doorlopen. Piet van der Plas, voorzitter van OJC Rosmalen, vertelt over de gevolgen van de crisis bij de grootste en hoogst spelende club uit onze regio.

Er was voor OJC geen twijfel dat alle richtlijnen vanuit het kabinet en het RIVM opgevolgd zouden worden. “Het belangrijkste is natuurlijk dat iedereen gezond blijft”, stelt Van der Plas. “Maar tegelijkertijd kunnen duizenden mensen in en rond de vereniging voorlopig even niet genieten van het voetballen. Spelers, vrijwilligers, ouders, iedereen wordt erdoor getroffen. Geen wedstrijden, geen trainingen, het sportpark op slot.”

Al snel kwam het besef dat er met onmiddellijke ingang geen inkomsten meer zijn. “De periode van april tot en met juni zijn traditioneel de maanden waarin er veel activiteiten worden georganiseerd. Kampioenschappen gaan niet door, het Super G-evenement is afgelast, evenals het schoolvoetbaltoernooi en de Brabant Girls Cup. En ook de viering van het 110-jarig bestaan moet verplaatst worden. Maar het is niet zo dat wij nu in zwaar zitten. Door alle maatregelen lukt het ons om de liquiditeit op orde te houden. We kunnen alle rekeningen nog betalen.”

Ideaal is de situatie waarin OJC verkeert zeker niet. Maar dat geldt zeker niet alleen voor de voetbalclubs. “Sponsoren komen ook in een moeilijke tijd. Velen zijn plaatselijke ondernemers, die meteen worden geraakt. Je vraagt je af hoe zij deze maanden gaan doorkomen. Met de spreuk ‘Wees loyaal, koop lokaal’ proberen we de lokale ondernemers een duwtje in de rug te geven, zoals bijvoorbeeld de horeca. En er is een regionaal corona-testcentrum in gebruik genomen op ons complex, waar iedere dag honderd zorgmedewerkers zich kunnen laten testen op het virus. Zo hopen we een beetje terug te doen.”

Kosten verlagen
Het bestuur van OJC heeft het kostenniveau direct proberen te verlagen, geeft Van der Plas aan. “We maken gebruik van allerlei regelingen die door de regering, de gemeente, de belastingdienst en de KNVB worden aangeboden. En er wordt daarnaast overlegd met de bank over uitstel van aflossingen, met de bierbrouwer over de biervoorraad en met de energieleverancier over maandtermijnen.”

Fysiek contact wordt gemeden, maar telefonisch vergaderen gaat gewoon door. “In no-time is iedereen handig in het gebruik van Microsoft Teams en Zoom. We hebben een voetbal skills challenge via een app en social media gestart, zodat er nog een beetje binding met de club is. En een webinar opgezet voor onze sponsoren, waarin financiële experts in onze relatiekring uitleg gaven over welke maatregelen er mogelijk zijn. Verschillende commissies vergaderen over verplaatsing van toernooien en over de voorbereiding van volgend seizoen.”

Wanneer weer?
Het is nog onduidelijk wanneer voetballen weer mogelijk is. “Maar we zijn toch alweer voorbereidingen aan het treffen voor het moment dat dat weer kan”, aldus de voorzitter. “We verwachten dat veel mensen niet op vakantie gaan en dat we hopelijk in de zomerperiode weer voorzichtig aan voetballen kunnen denken. Met de gemeente is er contact over het naar voren halen van het onderhoud aan de velden en de beheerders van onze sportaccommodatie voeren klussen uit die normaal gesproken in de rustige zomerperiode plaatsvinden.”

Het is ook in Rosmalen stil op de velden, maar achter de schermen gaat het runnen van de voetbalvereniging onverminderd door. “Terwijl we in de zomerperiode gewoonlijk een paar weken gas terugnemen als er niet meer wordt gevoetbald, hunkert nu iedereen weer naar het moment dat we weer kunnen juichen langs de velden. Maar voorlopig blijven we allemaal thuis en houden we ons aan alle richtlijnen. De gezondheid van mensen staat immers voorop”, besluit Van der Plas.

Geef een antwoord