‘Bossche Cup nek omgedraaid door trainers’

DEN BOSCH – De Bossche Cup werd alweer twee jaar geleden voor het laatst gespeeld. Het voorbereidingstoernooi bloedde vorig seizoen dood. Het animo was haast volledig verdwenen en ook een nieuwe poging lijkt dit jaar in schoonheid te stranden. Jack Braken, een van de voorgaande organisatoren, ziet het met lede ogen aan. “Clubbesturen moeten opstaan.”

Zie ook: Weinig animo Bossche Cup, wél Coupe de Real (16-04-’20)

Op initiatief van Marc van Delft – huidig trainer van Nulandia, maar destijds nog van TGG – werd er vanaf 2014 in de voorbereiding van het seizoen om de Bossche Cup gestreden. Het toernooi dat over twee dagen gespeeld werd, had het eerste jaar acht deelnemers. In 2015 zelfs tien en de jaren daarop zeker niet minder dan acht. “Het was een prachtig toernooi, waar spelers na de vakantie opnieuw kennis met elkaar maakten”, kijkt Braken er met plezier op terug. “Trainers wisselden naar hartenlust om te zien wat voor vlees ze in de kuip hadden. De scheidsrechters waren van goed niveau en op de tweede speeldag ging, bij de prijsuitreiking en daarna de feestavond, verbroedering en gezelligheid samen.”

Natuurlijk waren er ook strubbelingen, zo geeft hij toe. “Er werd een wedstrijd gestaakt vanwege een te groot fanatisme, spelers deden mee met verenigingen waarvan ze geen lid waren. En clubs annuleerden hun deelname op de láátste dag voor aanvang van het toernooi.” Toch groeide het toernooi elk jaar. Ondanks de onkosten was het zelfs winstgevend om het te organiseren. Maar terwijl verschillende dorpen het initiatief volgden, staakte de Bossche Cup plots in 2019. “Onvoldoende deelname”, zo is ook Braken duidelijk. “Nou, ondergetekende is twee jaar medeorganisator geweest en kan zeker redenen aangeven dat de trainers er debet zijn geweest aan het stranden. Bij het aanschrijven van de clubs – en daarna nog telefonisch contact – werd onder meer aangegeven dat ze zelf al een trainingssessie hadden dat weekend. Of het paste niet in de voorbereiding, of “als wij het niet mogen organiseren, doen we niet mee”. Ook gehoord: “de feestavond viel ons tegen” en “vraagje: doet club X mee? Nou, dan wij niet”. En zo kan ik nog wel even doorgaan.”

Krampachtig gedoe
De Bossche Cup moet in 2021 een nieuwe kans krijgen, besluit Braken zonder rancune. “In mijn ogen moeten de clubbesturen hier opstaan en gewoon het selectie-elftal verplichten aan dit toernooi mee te doen. We moeten gewoon af van dit krampachtige gedoe van trainers, leiders en sponsors. Zeker na deze moeilijke tijden van het coronavirus. Wat overal wel lukt, moet toch zeker in Den Bosch ook te realiseren zijn. Of is dit weer typisch Bosch?”

Geef een reactie