‘Mooie plannen komt White Boys duur te staan’

DEN BOSCH – Hoewel zijn tijd in Waspikse dienst beperkt is gebleven tot een maand of acht, kijkt Stephan Netten er met plezier op terug. ‘The White Boys’ was een avontuur dat hij, ondanks de tegenslagen, voor geen goud had willen missen. Nog één keer kijkt de Bossche verdediger, die volgend seizoen bij CHC voetbalt, er met ons op terug.

“Hoe ons verblijf in Waspik is bevallen? Super. Het is niet gelopen zoals we hadden verwacht, maar we hebben er écht geen spijt van.” Open en eerlijk als altijd vertelt Netten, mede namens zijn reisgenoten Sonny Leermans en Marouane Bouchti, over hun korte – maar heftige – periode als voetballers van The White Boys. Het clubje dat binnenkort waarschijnlijk ophoudt te bestaan.

Wat begon als een wel erg ambitieus project, viel al snel als een kaartenhuis in elkaar. De vijfdeklasser wilde de voetbalpiramide bestormen, maar struikelde al bij de eerste trede. Busjes zouden de honderd jeugdspelers, die uit de hele regio werden weggeplukt, thuis ophalen en afzetten. Binnen vijftien jaar moest The White Boys 1 in de Tweede Divisie actief zijn, er zou op het kleine, vervallen sportpark zelfs een stadionnetje verrijzen. Voorzitter Sebastiaan Sluijmers (33) kreeg de beloofde sponsoren echter bij lange na niet bij elkaar en dus werd de stekker al snel uit de TGV-reis naar het hoogste amateurniveau getrokken.

In eerste instantie leek het nog allemaal op een prachtig sprookje. Zoals verwacht reeg The White Boys de overwinningen in de 5e klasse aaneen. “Na het gedoe met de oude voorzitter werd het even wat minder”, geeft Netten toe. “Maar daarna kwamen er weer mensen die het voor zover mogelijk hebben geprobeerd recht te trekken. In eerste instantie wilden ze goed gaan doorpakken met de plannen die ze hadden. Maar na een aantal grote tegenslagen in financieel opzicht en de terugloop van jeugdleden en onnodige rechtszaken, die ook in het nieuws kwamen, werd het achter de schermen moeilijk.”

Familieclub
Netten bleef ondanks alles The White Boys trouw. Ook Theo Lucius, de hoofdtrainer die na het vertrek van een aantal spelers zelf de voetbalschoenen maar weer uit het vet haalde, liet de club niet vallen. “Hij had er nog hoop in. Er waren inmiddels een aantal jongens op gesprek geweest, om de selectie weer te versterken. Een paar uit Den Bosch en een aantal dat via Lucius interesse had. Theo had een plan met een budget neergelegd, om te kijken of het haalbaar was. Helaas wilde het bestuur komend seizoen toch weer verder gaan als familieclub. Het houdt dus op voor de jongens die gehaald zijn, want zo werkt het.”

Netten zegt het nogmaals: “Van het avontuur hebben we echt geen spijt. We zijn onze wedstrijden blijven winnen en deden volop mee om het kampioenschap. We hadden ook een leuke groep, met toffe gasten uit Tilburg en dergelijke. We hebben het echt naar onze zin gehad.” Spijt van zijn vertrek bij BVV heeft hij geen seconde gehad. “Als je kijkt naar hun seizoen is het, zoals verwacht, een super goede keuze geweest om daar weg te gaan daar. Ik hoop voor de club en sommige mensen daar dat ze op een of andere stabiele manier de weg omhoog kunnen vinden. Het voetbalniveau in Den Bosch, de hoofdstad van Brabant, is echt niet best. Terwijl er zat leuke spelers rondlopen.”

Er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld CHC, waar Netten komend seizoen voor actief is. “Balen dat die geen kampioen zijn geworden, want ze waren echt lekker aan het doorpakken. Hopelijk lukt het komend seizoen alsnog. Nee, Sonny en Marouane gaan vooralsnog niet mee. Ik weet nog niet waar zij hun voetbalcarrière voortzetten.”

Ze hebben in ieder geval leuke mensen leren kennen bij The White Boys. “En een relaxte trainer als Theo Lucius gehad”, vult Netten aan. “We maakten wel eens geintjes met hem. Dan stonden we ‘s avonds op een achterafveldje in de stromende regen en zeiden we: “Hey, trainert. Toch wel mooi voor jou, hè. Om hier met ons te mogen trainen?” Dat was voor hem wel wat anders dan – zoals tijdens zijn tijd als profvoetballer – met Ronaldinho of Van Persie op het veld te staan.”

Voorgoed dicht
Het doek lijkt voor The White Boys helemaal te vallen, zo werd deze week duidelijk. Het bestuur liet de leden per mail weten dat er te weinig actieve voetballers over blijven, nu het eerste wegvalt, de jeugd is vertrokken en er ook verschillende spelers van het tweede (en enig overgebleven) team willen stoppen. “Afgelopen zaterdag kreeg ik, toen ik mijn kleding ging inleveren, te horen dat het een moeilijke zaak zou worden en de deuren waarschijnlijk voorgoed dicht zouden gaan. De club heeft, zoals het lijkt, teveel vertrouwd op mooie plannen van iemand die niks waar kon maken. En dat komt ze nu duur te staan helaas.”

Geef een antwoord