Dagboek deel 1: De dorpsgek

DEN BOSCH – Het amateurvoetbalwereldje beschreven door de ogen van een anonieme speler uit de 073-regio. Ludiek, eerlijk, confronterend en waarschijnlijk voor velen herkenbaar. In dit dagboek word je wekelijks meegenomen in verhalen die zich afspelen op het veld, langs de lijn, in de kleedkamer of tijdens de derde helft. Deze week deel 1; de dorpsgek.

We hebben er een teamgenoot bij lopen die altijd wel iets geks doet. Niet alleen tijdens trainingen of in de kantine, maar ook gewoon op momenten dat je het eigenlijk helemaal niet verwacht. Bij hem is het altijd een kwestie van tijd voordat ie uit de band springt. Je hoeft er vaak alleen maar voor te gaan zitten en naar hem te kijken. Zo ook toen er een belangrijke thuiswedstrijd op het programma stond. Onze dorpsgek wilde blijkbaar de spanning een beetje breken. Hij ging, toen we net de wedstrijdbespreking achter de rug hadden, met een zwarte zonnebril op de tafel in de kleedkamer staan. Microfoon in de hand, muziek vol open. Binnen de kortste keren galmden de klanken van ‘Een beetje verliefd’ door het kleedhok.

De sfeer was jolig, niet echt wat je zou verwachten voor een belangrijke wedstrijd. De deur stond open en op dat moment kwamen de tegenstanders de gangen ingelopen. Allemaal zagen ze tot hun zichtbare verbazing wat er in onze kleedkamer gebeurde. Sommige gasten glimlachten even in het voorbijgaan. Andere keken elkaar met een vragende blik aan. Ik hoorde ze even later, bij de ‘yell’ voorafgaand aan de wedstrijd, nog zeggen: “We gaan hier niet verliezen, van een café-elftal”. Maar helaas voor hen was dat precies wat er gebeurde. We wonnen met 4-1, dik verdiend ook nog. Dat kunnen wij met ons team altijd goed. Vóór de wedstrijd nog ouwehoeren over de avond ervoor, over hoeveel meisjes die ene teamgenoot nu weer gescoord heeft. Het volgende moment gaan we er met z’n allen vol voor en pakken we drie punten. Maar helaas loopt het niet altijd zo goed af. Daarover volgende week meer, in deel 2 van deze nieuwe rubriek.

Geef een antwoord