‘Competities starten gewoon zoals gepland’

DEN BOSCH – De KNVB verwacht dat de start van het nieuwe amateurvoetbalseizoen niet uitgesteld hoeft te worden. Het gros van alle competities – onder meer die van de 1e tot en met 5e klasse en alle lagere klassen – starten in het weekend van zaterdag 20 en zondag 21 september. De bond ziet geen probleem om die data te handhaven. Over het bekervoetbal zijn nog wel lichte twijfels.

“Op basis van de huidige beperkingen (vanaf 1 september spelen van officiële wedstrijden) verwachten we op dit moment dat de competities gewoon starten volgens de speeldagenkalender”, aldus directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee in een nieuwsbrief van de KNVB. Alleen start van de tweede en derde divisies zullen wel uitgesteld moeten worden. Die was gepland op 22/23 augustus, terwijl ook de hoofdklassen nog vóór 1 september zouden beginnen (29/30 augustus).

Ook de districtsbeker begint op papier in het weekeinde van 30 en 31 augustus. Of dat daadwerkelijk gaat lukken, is nog niet duidelijk.  “Voor wat betreft het bekervoetbal in september moeten we nog een voorbehoud maken”, zegt Van der Zee. “Ook dit hangt mede af van de mogelijke verdere versoepelingen. Hierover nemen we later een definitief besluit.”

Zonder publiek
Vooralsnog trainen alle voetballers zonder publiek. Duidelijkheid vanuit de overheid is gewenst over bijvoorbeeld het wel/niet spelen met publiek na 1 september, vindt Van der Zee. “Vooralsnog luidt de maatregel dat wedstrijden gespeeld moeten worden zonder publiek, maar dit staat lijnrecht tegenover de versoepeling dat er wel groepen (georganiseerde samenkomsten) van 100 mensen per 1 juli zijn toegestaan.”

Omdat langdurige contactmomenten tussen voetballers in een wedstrijd beperkt zijn, denkt de directeur dat de eerder gestelde datum voor het spelen van wedstrijden (1 september) naar voren gehaald kan worden. “De besmettingskans en verspreiding van het virus in een wedstrijd is relatief klein. We hopen dat het eerder dan 1 september is toegestaan, voor alle leeftijdscategorieën, om weer met contact te mogen trainen en dat er zodoende ook weer (oefen)wedstrijden georganiseerd kunnen worden.”

Eerder oefenen
Als er vanaf 1 september officiële wedstrijden kunnen worden gespeeld, zal er vanaf 1 augustus de mogelijkheid moeten zijn om oefenwedstrijden te spelen, denkt Van der Zee. “Lukt dat niet, dan kan de competitie – in verband met het ontbreken van een voorbereidingstijd – niet tijdig beginnen.”

Geef een antwoord