‘Geklaag is eigenlijk totaal ondergeschikt’

VINKEL – Falko van der Rijt is een laatbloeier. De aanvaller speelt alweer een jaar of vijf bij de senioren, maar heeft pas sinds dit seizoen een basisplaats te pakken in het eerste elftal van EVVC. Hij tekende al voor 3 treffers in de nog maar korte competitie en baalt natuurlijk ook dat het voetballen voorlopig stil ligt. Maar er zijn veel belangrijker zaken in het leven, zo maakt Van der Rijt ons in een vraaggesprek duidelijk.

“Nee, ik heb nog niet zo lang een vaste plek. Eigenlijk pas sinds de eerste wedstrijd van dit nog prille seizoen. En ik ben nu toch al 24”, begint de gedeelde nummer 7 van onze regionale topscorerslijst zijn verhaal. Tijdens zijn eerste seizoen bij de senioren pikte Van der Rijt aardig wat wedstrijden mee bij het eerste elftal. Daarna werden het echter jaarlijks steeds minder minuten en hing hij wekelijks tussen 1 en 2 in. “Hier en daar pikte ik dan bij het eerste, meestal als invaller, mijn doelpuntje mee. Want dat is wat ik het liefste doe, doelpunten maken.”

De Vinkelnaar is een echte spits. Eentje die altijd op zoek is naar de goal. “De laatste tijd sta ik vooral rechtsbuiten, maar op alle drie de plekken voorin heb ik wel gespeeld. Wie er op de bank terecht is gekomen door mij? Niet specifiek iemand. De ene blessure of schorsing wisselt de ander af. Rob van Dijk is er, vanwege zijn enorm zware knieblessure, bijvoorbeeld al een hele tijd niet bij. Daardoor krijg ik dit seizoen wat meer kansen dan ik in andere situaties zou krijgen. Want neem maar van mij aan dat echt niet iedere wedstrijd vlekkeloos is gegaan, maar ik begon er nu wel lekker in te komen.”

Zo weer op de bank
Van der Rijt zegt daarmee geen woord teveel. Drie keer was het voor hem al raak in de eerste 4 competitiewedstrijden. “Maar als ik die lijn niet doorzet, zit ik zo weer op de bank”, klinkt het realistisch. “Eerst maar eens een vaste plek zien te bemachtigen en krediet opbouwen. Zorgen dat ik niet meer gewisseld ga worden”, lacht de aanvaller. “De concurrentie is groot en er komen ook weer een aantal goede jongens door vanuit de jeugd. Mooi om te zien.”

De lijn die is ingezet heeft momenteel een flinke pauze door het coronavirus. “We zijn aan het trainen in viertallen, maar ik mis het echte werk toch wel heel erg”, aldus de soms – zoals hij regelmatig hoort – wat formeel overkomende Van der Rijt. “Al hebben we de afgelopen maanden bij EVVC een aantal nieuwtjes, binnen de privésferen, gehad die het voetbal onderschikt maken aan al het andere. Twee ouders van selectiespelers zijn ernstig ziek verklaard. Dat komt enorm hard aan, zeker bij een club als EVVC, waar iedereen elkaar al een hele tijd kent. Op het moment waarop zoiets gedeeld wordt, realiseert iedereen zich dat het geklaag over corona en het niet mogen voetballen totaal onderschikt zijn.”

Omgetoverd
Het is een kleine wereld in Vinkel. Ook op maatschappelijk vlak geldt dat voor Van der Rijt. “Samen met Bart van Griensven ben ik eerder dit jaar ons eigen Marketing & Innovatie-bureau, genaamd User Story, gestart. We helpen ondernemingen om hun product, dienst of innovatie online te positioneren en te vermarkten. Bart, een goede vriend van mij, is toevallig ook doorgestoomd vanuit het 2e en sinds dit seizoen basisklant in 1. Wij hebben eigenlijk al die jaren een beetje in hetzelfde schuitje gezeten, waren allebei aanvaller die tegen het eerste aan zaten. Hij is echter omgetoverd tot verdediger en vult de vacature op linksback goed in. Nu kunnen we samen vlammen in 1.”

Over de rest van het seizoen heeft Van der Rijt tot slot weinig te vertellen. “Kampioen worden kan altijd natuurlijk. Daar gaat iedereen voor, want je wil alles winnen. Maar realistisch gezien is het voornaamste dat we dit seizoen überhaupt kunnen afmaken. Als we dan nog een mooie reeks kunnen neerzetten, hoop ik weer een keer nacompetitie te spelen voor promotie in plaats van degradatie. Dat zijn vaak de mooiste wedstrijden, met de meeste spanning en sensatie.”

Foto: Henk van Esch

Geef een antwoord