‘Het begon met FC Treurenburg’

EMPEL – Met 2021 is een bijzonder jaar voor het damesvoetbal in Empel gestart. In 1971 – 50 jaar geleden voor de snelle tellers – begon namelijk het allereerste elftal gevormd door vrouwen aan hun competitie. We blikken terug op de afgelopen halve eeuw met Jeroen Savelkouls, een van de huidige kartrekkers van het Empelse damesvoetbal.

In de beginjaren waren vrouwen nog niet welkom bij de KNVB. In Brabant werd daarom een eigen competitie gestart, met een team uit Empel (genaamd FC Treurenburg) als een van de mede-grondleggers. Andere clubs kwamen uit bijvoorbeeld Sint Michelsgestel, Uden, Bakel, Helmond en Gemert. “Het duurde niet lang voordat ze bij de KNVB door kregen dat meiden en dames ook graag wilden voetballen”, vertelt Savelkouls. “En al was niet iedereen het er bij de KNVB mee eens, de clubs konden al snel onder de vlag van de bond gaan voetballen. Ze begonnen met aangepaste regels, zoals 2 keer 30 in plaats van 45 minuten en balmaat 4 in plaats van 5, maar het begin was gemaakt.”

FC Treurenburg ging verder bij Emplina, hoewel ook daar een paar bestuursleden sceptisch tegenover stonden. Dankzij Jeanne van Zandvliet en Carla Habraken werd in 1973 een damesteam opgericht, met als eerste trainer Simon van Zandvliet. “Daarna groeide het aantal gestaag”, weet Savelkouls, “en het ledenaantal staat nu op zo’n 175 meiden en dames.” Verschillende kampioenschappen werden gedurende de decennia behaald, maar Emplina is ook trots op de talenten die rondliepen. “Daarvan hebben er twee de jeugdselectie van Oranje gehaald en Yarra van Grinsven speelt in de Eredivisie voor vrouwen, bij Excelsior.”

Trots
De elftallen van Emplina speelden wedstrijden tegen teams uit heel Europa. “Ze kwamen zelfs uit Amerika op ons sportpark trainen en daar voetbalden we dan ook tegen. En Willem II speelde eens bij ons een vriendschappelijke wedstrijd tegen Albion uit Michigan. We mogen dus best wel trots zijn op onze geschiedenis”, vindt Savelkouls. “Kan het beter? Ja, zeker. Je merkt nog wel eens dat meiden- of damesteams bij een aantal clubs of personen nog niet de erkenning krijgen die ze wel verdienen. Er is dus nog werk te verzetten. Maar kijkend naar onze Oranje dames, die spelen in volle stadions, wie had dat ooit durven dromen? Op naar de volgende 50 jaar.”

Foto boven: wedstrijd bij 75 jaar jubileum Emplina met (oud)leden.
Foto onder: het huidige Vrouwen 1-elftal van Emplina.

Geef een antwoord