Elke dag van de week op het voetbalveld

VINKEL – Niels van der Doelen is al op jonge leeftijd helemaal verknocht aan het edele voetbalspelletje. De 22-jarige Vinkelnaar staat er mee op en gaat er mee naar bed. Haast letterlijk, want hij staat gedurende de week íedere dag op het veld. 073voetbal sprak tijdens de – voor hem korte – winterbreak met de speler van EVVC, assistent-trainer van FC Den Bosch én jeugdtrainer van OJC Rosmalen.

Al van kleins af aan voetbalt Van der Doelen bij EVVC. Hij is niet voor niks een echte Vinkelnaar, geboren en getogen. Vier jaar geleden sloot hij aan bij de selectie van de tweedeklasser, maar tot al te veel optredens is hij nog niet gekomen. “Ik heb heel veel blessures gehad”, is de simpele maar ongetwijfeld ook frustrerende verklaring. “In 2017 heb ik zeker een, maar waarschijnlijk twee keer hetzelfde stukje in m’n voet gebroken. Daardoor heeft het heel lang geduurd voordat ik weer fit was en pijnvrij kon voetballen.” De laatste twee seizoenen kon de linkspoot redelijk wat spelen bij het tweede en af en toe wat wedstrijden meepikken bij 1. “Maar ook toen kampte ik af en toe met een blessure aan m’n enkel.”

Dit seizoen wilde Van der Doelen – die altijd middenvelder is geweest, maar sinds vorig jaar ook geregeld in de verdediging wordt geposteerd – voor een vaste plek gaan in het eerste. “Aan het begin van de voorbereiding kreeg ik wat last van m’n knie, maar heb ik nog gewoon mijn wedstrijden gespeeld. Maar toen de pijn te erg werd, gaf de fysio op de club aan dat er een scheurtje in de binnenband van mijn knie zit. Daar loop ik nu al maanden mee. De huis- en sportarts weten niet wat het is, een MRI moet binnenkort meer duidelijkheid geven. Helaas heb ik ondertussen dus nog geen competitieminuut gevoetbald.”

Stageplek
Geluk bij een ongeluk is voor de EVVC’er dat hij zijn energie ook kwijt kan in het trainerschap. “Dat is ooit, samen met een vriend, begonnen bij de F1 van EVVC. Vier jaar geleden ben ik pas echt fanatiek geworden. Toen begon mijn studie op het CIOS in Arnhem, waar ik de stream van voetbalcoördinator volg. Ik had een stageplek nodig en wat is dan mooier om dat te doen bij de club waar je al van af kleins af aan supporter van bent?”

Het werd dus FC Den Bosch, waarvan de jeugdtrainer de wedstrijden van het eerste elftal in deze coronatijd het meest zegt te missen. “Thuis gezellig met ons pa kijken in De Vliert en uitwedstrijden met m’n maten, lekker met een biertje erbij.” Op de momenten dat hij als trainer op het veld staat, houdt Van der Doelen het nuchter. “Ik ben 3 jaar assistent geweest bij O12, waarbij ik dat vorig jaar ook nog combineerde met O17. Dit seizoen ben ik assistent bij O18, bij William van Overbeek. Die ga ik dit seizoen hopelijk ook nog tegenkomen als speler bij EVVC – Emplina, waar hij trainer van is. Maar dan moet ik zelf wel eerst fit zijn natuurlijk.”

Combineren
Bij FC Den Bosch, de club die hij al 10 jaar volgt als seizoenkaarthouder, traint Van der Doelen momenteel dus een team dat kort tegen het eerste elftal aan zit. “Ik kijk er ook echt naar uit dat binnen de komende jaren een aantal jongens in 1 spelen. Dan kan ik ze vanaf de tribune van ze genieten en ze supporten.”

Hetzelfde hoopt hij over wat langere tijd te kunnen doen met zijn andere pupillen. Bij OJC is hij namelijk ook nog actief bij de JO13-1 (voormalige D’tjes). “Ik moest ervaring gaan opdoen als hoofdtrainer. Via Mark Lakwijk, vorig jaar hoofd jeugdopleiding bij FC Den Bosch, werd ik in contact gebracht met deze mooie club. We spelen op een prachtig niveau, 1e divisie landelijk. Ik heb het onwijs naar mijn zin. Bij OJC kan ik alles toepassen wat ik de afgelopen jaren heb geleerd. Het combineren van de teams gaat ook heel goed. Ik train in Rosmalen in de avond en op zaterdagochtend zijn de wedstrijden. FC O18 traint juist in de middag en ochtend en de thuiswedstrijden op zaterdagmiddag kan ik ook meepakken.” Een geluk bij een ongeluk dus eigenlijk voor Van der Doelen, die coronastop. Zo houdt hij tenminste nog een heel klein beetje tijd over om zijn gezicht ook zo nu en dan eens thuis te laten zien.

Foto’s: Henk van Esch

Eén gedachte over “Elke dag van de week op het voetbalveld

 • 13 januari 2021 om 20:02
  Permalink

  Mooi interview Niels klopt precies hier ligt echt je hart ik hoop echt dat je een mooie toekomst tegemoet gaat
  in deze mooie sport
  Groetjes
  Tonnie

Geef een antwoord