Elf vragen aan… Martin de Laat

DEN DUNGEN/VUGHT – Een introductie heeft de ‘Elf vragen-beantwoorder’ van deze week, voor de vaste bezoekers van onze website, eigenlijk niet nodig. Al enkele jaren doet Martin de Laat immers steevast mee om de bovenste plaatsen in het regionale topscorersklassement. Deze rubriek is een mooie gelegenheid om eens wat meer over de persoon achter de topschutter te weten te komen.

Naam: Martin de Laat.
Geboren: 1 september 1990 in ‘s-Hertogenbosch.
Club(s): Nu voor het vierde seizoen bij Zwaluw VFC. Daarvoor gespeeld bij Den Dungen, Haarsteeg, PSV amateurs en OJC Rosmalen. In de zaal voetbal ik bij ZVS/Bodemflex.
Positie: Spits.
Dagelijks leven: Ik woon sinds kort samen met mijn vriendin Sara in Den Dungen en heb daarvoor 6 jaar in Eindhoven gewoond. Ik werk bij PSV als jeugdtrainer, voor het tiende seizoen alweer dit jaar. Daarnaast ben ik redelijk bourgondisch aangelegd. Ik houd wel van een drankje en een hapje. Gelukkig is dat bijna niet te zien aan mijn postuur.

 1. Sterkste/zwakste punt: Mijn sterkste punten zijn goals maken, mijn inzicht en ik ben sterk aan de bal. Mijn zwakste punt is mijn loopvermogen, dat kan wel eens ten koste gaan van mijn verdedigende taken. En mijn emotiecontrole. Ik wil me nog wel eens ‘uit de tent laten lokken’, zoals ze dat dan zeggen.
 2. Kunst- of natuurgras: Als natuurgras goed onderhouden is, kies ik daarvoor. Maar dat is op ons niveau vaak niet zo, dus dan heb ik liever kunstgras, zoals we dat bij Zwaluw ook hebben. Voordeel is dat we daar altijd op kunnen spelen en trainen.
 3. Kleur voetbalschoenen: Wisselend, is maar net wat er op dat moment in de winkel ligt.
 4. Mooiste tenue en sportpark: Het mooiste tenue is dat van PSV. En in de regio vind ik het rood-zwarte shirt van OJC Rosmalen mooi. Qua sportpark dat van SCG, mooi om in zo’n kuipje te spelen. En de kantine naderhand is er vaak gezellig.
 5. Mooiste voetbalmoment: Ik ben kampioen geworden met Haarsteeg 2 en met Den Dungen 1, al was mijn aandeel toen maar 20 minuten invallen als A-junior. Ik hoop dat er ooit nog een kampioenschap bij komt met een eerste elftal waarbij ik een mooi aandeel heb. Dat ontbreekt er nog wel aan. En de tijd dringt..
  Als trainer heb ik veel mooie binnen- en buitenlandse toernooien mogen spelen met PSV. Tegen grote Europese tegenstanders als Manchester City, Chelsea, Atletico Madrid en Juventus. Dat zijn voor mij ook hele mooie voetbalmomenten.
 6. Dieptepunt/grootste blunder: Ik ben nogal een opvliegend type en dat is bij meerdere clubs en in verschillende wedstrijden niet goed uitgepakt. Dat is denk ik wel een dieptepunt. Daar kom je dan vaak pas achter als je wat ouder wordt.
 7. Opvallendste teamgenoot: Dat is denk ik toch Julius Emmanuel. Het is op zondag altijd weer afwachten in wat voor mooie outfit hij het sportpark opkomt. Toch een beetje de Memphis Depay van ons team. Daarnaast heeft hij op het veld een signature move. Het is altijd wachten tot het moment dat hij die er weer uitgooit. Hij komt twee keer per week op en neer vanuit het westen van het land om te trainen en spelen, niks dan respect daarvoor. Voor ons is hij echt een toegevoegde waarde.
 8. Voetbalhumor: Bij ZVS heb ik het genoegen gehad te mogen spelen met Richard van de Kerkhof. Hij stuurde elke vrijdag, voorafgaand aan de wedstrijd, een filmpje met zijn moeder waarin ze een teamgenoot even lekker voor schut zette. Maar voordat hij dit filmpje stuurt, moeten we altijd 5 duimpjes in de groepsapp zetten. Je raadt het al; dat duurde nooit langer dan 10 seconden. Ik heb dubbel gelegen om die filmpjes. Echt een topgozer, die altijd voor een goede sfeer in het team zorgde. Helaas is de groepsapp de laatste tijd stil vanwege de coronastop.
 9. Wat wil je nog bereiken: Ik wil heel graag nog eens kampioen worden als speler. Hopelijk lukt dat met Zwaluw. We hebben daar absoluut het team voor, met een aantal grote talenten die hopelijk ook de komende jaren nog bij Zwaluw spelen. Daarnaast hoop ik dat ik me als trainer door kan ontwikkelen en in het betaalde voetbal een mooie carrière op kan bouwen. In welke rol en bij welke club zal de toekomst uitwijzen.
 10. Beste speler uit de regio: Op dit moment is dat voor mij Sebastiaan van Bakel. Mooi dat hij de stap van Haarsteeg naar FC Den Bosch heeft kunnen maken en nu al een aantal invalbeurten achter zijn naam heeft. Hopelijk kan hij zich doorontwikkelen en uitgroeien tot vaste waarde van FC Den Bosch. We hebben met Zwaluw nog een aantal wedstrijden tegen hem gespeeld. Bij Zwaluw heb ik ook met Paul Beekmans mogen spelen. Die bracht zoveel rust en voetballend vermogen voor ons. Bij ZVS hebben we dat met Joep van der Meijden en Rico de Laat. Echt goede spelers die vaak het verschil maken voor ons.
 11. Opvallendste regioclub: TGG was bezig aan een sterk seizoen. Helaas verloren wij de laatste wedstrijd voor de nieuwe coronastop daar. Wij waren ook bezig aan een prima seizoen, al had het voor mij nog wel wat beter gemogen. Net wat teveel punten laten liggen, waardoor we al een stuk achter stonden. Zoals het er nu naar uitziet, zal er niet meer gespeeld gaan worden. Ik hoop dus dat we volgend jaar vol voor het kampioenschap kunnen gaan.
Foto: Jan Verhoeven

Geef een antwoord