Waar gebeurd: de steekproef

DEN BOSCH – Eerdere anekdotes hebben Frank Kusters gestimuleerd om ook eens in zijn geheugen te graven. De voormalig speler en trainer van tal van clubs uit de regio, en daarbuiten, maakte in zijn carrière van alles mee en doet daar graag wat over uit de doeken. “Ik kan niet alles vertellen, maar heb wel een paar mooie verhalen in petto.” In deze editie van ‘Waar gebeurd’ de eerste uit zijn arsenaal.

We gaan terug naar seizoen 2007-2008, toen huidig tweedeklasser Oirschot Vooruit nog in de 4e klasse speelde. Frank Kusters uit Den Bosch was er voor het eerste jaar actief als trainer. “We stonden toen samen met Beerse Boys bovenaan”, weet hij nog goed. “In de week dat de uitwedstrijd tegen hen op het programma stond, was ons ter ore gekomen dat ze het wilden afgelasten. Ze hadden veel blessures. Maar het was een echte derby, de wedstrijd van het jaar voor die clubs. Zeker omdat we allebei voor het kampioenschap gingen. Wij wilden per se spelen en ik zei tegen onze groep: ik ga regelen dat het sowieso doorgaat.”

Veld keuren
Kusters had een plannetje bedacht. Hij besloot zich voor te doen als een official van de bond. “Donderdag na de training heb ik het bestuur van Beerse Boys gebeld. ‘U spreekt met de heer Van Hintum van de KNVB wedstrijdzaken’, zei ik met een serieuze stem. ‘We komen aanstaande zondag uw veld keuren, want er worden te pas en te onpas wedstrijden afgelast. Dit is een soort steekproef en als blijkt dat het veld goed is, maar jullie het toch willen afgelasten, krijgen jullie een boete en punten in mindering. Dus u ziet mij zondag om 13.00 uur verschijnen.’”

Het plan van de Bossche trainer slaagde. De afgelasting bleef uit en die zondag reed hij met de Oirschot Vooruit-selectie dus gewoon naar Middelbeers. “Toen ik even na onze aankomst als trainer van de bezoekers in de bestuurskamer zat, hoorde ik iemand van Beerse Boys zeggen: ‘hoe laat zou die vent van de KNVB ook alweer komen? Hij is er nog steeds niet.’ Ik moest m’n lach inhouden, want ik wist natuurlijk dat die helemaal niet zou komen. Maar ik had bereikt wat wij wilden: de wedstrijd ging door we wonnen ook nog, met 0-1. En dat seizoen werd niet Beerse Boys, maar wij met Oirschot Vooruit kampioen van de 4e klasse H.”

Geef een reactie