Terug in de tijd: ZVV Tegelhal 1997

DEN BOSCH – Zo’n 25 jaar geleden waren de hoogtijdagen van het zaalvoetbal. In Den Bosch alleen al speelden verschillende clubs op hoog niveau. Een van die teams was ZVV Tegelhal, wat een jaartje Stoffenhuis Engelen heette en tegenwoordig als DZV/Van de Biggelaar nog altijd bestaat. We blikken met Angelo Marcé terug op het zaalvoetbal in die tijd. “Dat waren altijd leuke derby’s in een goedgevulde Vinkenkamp.”

Helemaal zeker is de jongste van de gebroeders Marcé (rechtsonder op de foto) er niet van. “Maar ik geloof dat dit ergens in 1997 was. We speelden toen in de hoofklasse, de coach was Johnny Spruijt en de spelersgroep bestond uit allemaal jongens uit de regio. Mijn broer Johan en ik, onze neef Antwan Marcé, Tonny Becks, Sander van Hoorn, Angelo Timisela, Jean-Cloude van Gelder, Richard Deckers, Frank van Hassel en de keeper was Giel de Vet. We hadden een goed team, maar ik weet nog wel dat we elk jaar nét niet promoveerden naar de 1e divisie.”

Het was in de tijd dat nog elke week werd gevoetbald in de Vinkenkamp. Voor de jeugdige lezers: dat was de inmiddels allang gesloopte, maar destijds beregezellige sporthal naast het eveneens voormalige Brabantbad. “Teams als Adviesbureau Van Uden en ZVV Van Haren speelden net zo hoog als wij”, weet Marcé nog goed. “Dat waren altijd leuke derby’s met veel publiek op de tribune.”

Overal bovenuit
De legendarische Johnny Spruijt hield het decennia lang vol als coach in het zaalvoetbal. Pas twee jaar geleden zwaaide hij af bij De Biggelaar. “Die was zó fanatiek, die kwam overal bovenuit”, lacht Marcé, als hij terugdenkt aan de tijd in de Vinkenkamp. “En onze opvallendste spelers waren natuurlijk
Johan en Tonny Becks. Die scoorden aan de lopende band.”

Dat viel ook buiten de Bossche stadsgrenzen op. Na dit seizoen vertrok Johan Marcé, Angelo’s broer, naar eredivisieclub Copy Company uit Hilvarenbeek. Later zou hij uitgroeien tot een van ‘s lands bepalende zaalvoetbalspelers en werd hij onder meer kampioen van Nederland met FCK/De Hommel.

Nederlands team
Een leuke anekdote die Angelo zich nog kan herinneren, is de deelname aan de beker: “We hadden toen de regionale beker gewonnen en werden het jaar daarop in de nationale beker geloot tegen Hoornsche Veerhuis, met allemaal spelers van het Nederlands team. Die waren net landskampioen geworden, wij wisten niet wat we meemaakten. Ze begonnen door elkaar te lopen en wij raakten geen bal aan. Tikkie-takka voetbal, dat 0-4 systeem. Wij waren het 2-2 systeem gewend. Ik heb het er nog wel eens over met mijn maat Jean-Claude van Gelder en we lachen er nog om.”

Broer Johan was toen al vertrokken, maar er stond nog steeds een sterk zaalvoetbalteam. “We speelden toen met jongens als Ronny Vos, Bobby Schoonens, Jan Peters en Arthur Hoyer. We hadden altijd wel goede spelers uit de regio. En na het zaalvoetballen met z’n allen in de kantine en daarna door naar de stad. Ik heb wel echt een super tijd gehad.”

(klik voor grote versie)

Geef een reactie