Waar gebeurd: de kampioenswedstrijd

DEN BOSCH – Nog altijd is Johan Eerhart (37) niet van het veld te krijgen. Hij speelde aan het begin van dit seizoen, op zijn oude dag, nog gewoon zijn potjes in het eerste van BVV. In voorgaande jaren maakte hij, als aanvaller van TOP en met name RKJVV, het nodige mee. Maar niet alleen bij díe clubs maakte hij zijn doelpunten. Deze week doet hij een opvallende openbaring in onze rubriek.

“In mijn tijd als speler van RKJVV 1 deed ik af en toe een wedstrijdje bij Wilhelmina 6 mee. Daar voetbalde mijn broer in, vandaar. Zo ook een keer op een koude zondagochtend. Wilhelmina kon kampioen worden tegen BVV en ik werd ‘s morgens uit bed gebeld. Of ik mee kon doen, want ze hadden te weinig man. Het bekende verhaal.”

Er was alleen een probleempje: het was helemaal geen voetbalvrije zondag voor Eerhart. “Ik zei nog: ik speel vanmiddag zelf tegen WSC, dus dat lijkt me niet slim. Maar ja, na wat aandringen en mij vertellen dat het een kampioenswedstrijd betrof, ging ik toch overstag. En dat het BVV was waar ze tegen speelden, was ook wel een motivatie. Dat was in mijn RKJVV-periode niet mijn meest favoriete club, zeg maar.”

Een helftje
Eerhart besloot zijn bed uit te springen, zijn voetbalspullen bij elkaar te zoeken en toch maar naar sportpark De Saren te rijden. “Een helftje, snel een paar keer scoren en weer omkleden, zo was het plan. Zo gezegd, zo gedaan. We stonden snel op 2-0, maar omkleden? Dat nog niet. ‘Ik speel deze helft wel uit’, zei ik nog. Maar een paar minuutjes verder schiet ik een bal en daarbij laai ik m’n eigen op. Liesblessure, wan ellende. Maar ja, ik moest ’s middags nog een potje voetballen.”

Balletje gehakt
Bij RKJVV zouden ze niet vrolijk worden als dit verhaal uitkwam, zo was Eerhart wel duidelijk. Hij deed dus alsof niet zijn lies pijn deed, maar zijn neus bloedde. “Ik naar RKJVV en bestelde gewoon zoals altijd een gehaktballetje saté voor de wedstrijd. Daar had trouwens menig trainer een gruwelijke hekel aan, hè John Huisman? Ik deed de voorbereiding zoals altijd, alsof er niks aan de hand was. Eigenlijk kon ik helemaal niet voetballen, maar ja… Ik dacht; snel een doelpuntje maken en dan komt het wel goed. Nou, goed kwam het niet. Ik heb de wedstrijd natuurlijk niet volgemaakt, maar ik scoorde wel de winnende!”

Wilhelmina 6 werd mede dankzij Eerhart kampioen en dit opmerkelijke voorval bleef tot nu altijd onder de pet. “Ik herinner me nog wel dat ik, Wilhelmina en mijn broer een brief kregen van de KNVB. Of ik daadwerkelijk – onder mijn broers naam – mee had gedaan met het zesde, want BVV had bezwaar gemaakt. Nooit toegegeven natuurlijk, hahaha.”

Foto: Gerald van Zanten

Eén gedachte over “Waar gebeurd: de kampioenswedstrijd

 • 16 april 2021 om 09:10
  Permalink

  Wat een triest verhaal dit!
  Ten eerste een beetje ongeloofwaarding dat een elftal in een kampioenswedstrijd een tekort aan spelers zou hebben. Ten tweede een beetje ongeloofwaardig dat Johan ‘s middags bij RKJVV ondanks zijn ernstige blessure toch de winnende treffer gemaakt zou hebben.
  Wat ik het allerergste vind is dat hij er voor heeft gezorgd dat een elftal van BVV geen kampioen is geworden, die hebben een seizoen gestreden om misschien wel voor het eerst in hun voetballeven kampioen te kunnen worden.
  En dit verhaal dan ook nog met een soort van trots vertellen, bah Johan Eerhart!

Geef een antwoord