De Bossche ‘Cruijffie’ uit de jaren 60

DEN BOSCH – In onze serie terugblikken naar het voetbalverleden van Den Bosch en omstreken past het verhaal van Bertie Harmse perfect. In Maaspoort Magazine vertelt de Bossche profvoetballer van weleer over zijn carrière, de keer dat hij met (nee; boven!) Johan Cruijff op het podium stond en hoe hij zijn leven er momenteel voor staat.

Bertie Harmse (75) leeft al sinds 2000 tamelijk anoniem in de Maaspoort, aan het Goulmy en Baarplein. Dat was in de jaren zestig wel anders. Hoewel hij nooit ook maar een minuut voor FC Den Bosch speelde, was hij toen – als speler van achtereenvolgens BVV en Wilhelmina – wel de bekendste voetballer van de stad. Bertie scoorde in het seizoen 1966-1967 in de tweede divisie namen Wilhelmina liefst 34 keer en werd daarmee topscorer van het gehele betaalde voetbal. Nota bene met twee doelpunten meer dan de toen al legendarische Johan Cruijff. Ja, twee divisie lager dan Cruijff, maar hij maakte desalniettemin naam.

Het leverde Bertie een transfer op naar HVC Amersfoort in de eerste divisie. Voor het in die tijd vorstelijke jaarsalaris van 27.000 gulden (12.272 euro), plus ook nog eens 15 mille (6.818 euro) tekengeld. FC Den Bosch, dat toen net bestond, deed hem niet eens een aanbieding. Bertie: “Ik ging ook niet wachten op een contract bij FC, want die club betaalde destijds gemiddeld drieduizend gulden per jaar en geen tekengeld.”

Twijfels
Of HVC de beste keuze is geweest, vraagt Bertie zich nu nog af. Het was weliswaar een club met financiële mogelijkheden door de steun van Ben Pon, de Nederlandse importeur van Volkswagen, maar met weinig sportief succes. De Amersfoortse club steeg nooit boven de middenmoot uit. Hij had het er zes jaar wel erg naar zijn zin, maar de twijfels zijn er nog. Er was ook interesse van Elinkwijk (vanaf 1970 FC Utrecht), de Belgische subtopper Beerschot en zelfs het Amerikaanse Pittsburgh Phantoms. Maar hij koos voor Amersfoort.

Heb je zelf het gevoel dat je niet alles uit jouw voetbalcarrière hebt gehaald?
“Oh zeker wel. Maar iedereen moet in zijn leven keuzes maken. Ik heb mij altijd aan de regels gehouden en was goed genoeg voor een hoger niveau. Bij het militair elftal kon ik me tussen eredivisiespelers goed staande houden. Wat als ik wel naar Beerschot was gegaan of dat eerste seizoen met HVC in de eerste divisie wel heel vele had gescoord? Ach, ik heb een mooie tijd gehad in het betaald voetbal en op een podium gestaan naast de beste Nederlandse voetballer aller tijden. Wie pakt dat van me af?”

Bij Wilhelmina maakte hij in het laatste profseizoen van die club een droomjaar mee, wat resulteerde in een uitnodiging voor het voetbalgala in Zeist. Daar werd Harmse geëerd als topscorer van het totale betaalde voetbal. Tweede werd Dick Tol van Volendam en derde… Johan Cruijff, met 32 goals.

Bertie is de ontmoeting met Cruijff nooit meer vergeten. “Een vriendelijke, belangstellende en empathische man. Hij voelde zich totaal niet verheven boven mij, de anonieme tweede divisie-voetballer. De foto van mij en Cruijff op het podium is een dierbaar bezit. Buiten coronatijd ga ik twee keer per jaar op vakantie naar Spanje. Dan heb ik de foto altijd bij me. Die laat ik natuurlijk regelmatig zien. In Spanje gaan dan alle deuren open en valt iedereen bijna letterlijk van zijn stoel.”

Maaspoort
Nu slijt Bertie zijn dagen in de Maaspoort. Als weduwnaar, helaas overleed zijn vrouw Wil in 2014 tijdens vakantie in Spanje aan een hersenbloeding. “Daar heb ik het nu nog moeilijk mee, maar ik geniet van mijn dochter en kleindochter, die gelukkig ook de Maaspoort wonen. En verder geniet ik in alle rust van mijn pensioen. Niemand doet me wat.”

Geef een reactie