Waar gebeurd: soep met ballen

ROSMALEN – Dat Toon van Uden als voetballer nogal grillig was, dat is bij de kenners wel bekend. Aan tactiek had hij een broertje dood. Hij was een meester in het kappen en draaien, deed alles op intuïtie en moest weinig weten van looplijnen, driehoekjes en combinatiespel. Een échte spits, mogen we wel zeggen. Met het commentaar dat zo af en toe, als zijn doelpuntenproductie even wat stokte, aanzwelde, maakte hij op een gegeven moment korte metten.

“We moesten een keer met OJC naar Limburg”, begint hij aan een nieuwe anekdote. “Panningen uit, geloof ik, sportpark De Dèl. Zoals altijd met een grote bus, alles erop en eraan. Bier onderin voor de terugreis, je kent het wel. Afijn, ‘s morgens om 10.30 uur de bus in. Net een paar uur terug van de Goldfinger, dat was nou eenmaal mijn vaste voorbereiding. Altijd werd er gekaart door hetzelfde groepje. Lawrence Heijmans, Theo van Geffen, Marcel van Veldhoven en nog inne. Halverwege die lange reizen was er altijd bij Van der Valk soep met broodjes en de wedstrijdbespreking. Daar ging het fout.”

Toen de OJC-selectie met 25 man in een zaaltje aan de lunch begon, besloot Van Uden een even simpele als doeltreffende actie uit te halen, waar tot op de dag van vandaag nog om gelachen wordt door de betrokkenen. “Ik stond nou niet echt bekend om het medespelers vrij voor het doel zetten, zeg maar. Achteraf bekeken bleek dat ik maar voor 50 procent zie aan één oog”, lacht de OJC’er vol zelfspot.

Mauwen
Er werd soep aan tafel gebracht. “Tomatensoep met ballen. Ik had er twee in zitten, zag ik na even roeren. Aan een andere tafel zat Theo, die altijd lag te mauwen dat ik te vaak voor eigen succes ging. Heel opzichtig stond ik op en iedereen dacht dat ik iets ging zeggen. Maar had mijn twee ballen op mijn lepel gelegd en gooide die van hoge hoogte zó in Theo’s bord. Z’n hele blouse zat onder de tomatensoepspetters. Mijn commentaar daarbij was: ‘Zo! Jij kunt vandaag niet zeggen dat je van mij geen ballen hebt gehad.”

Geef een antwoord