Voortaan vijf wisselspelers toegestaan

DEN BOSCH – Komend seizoen mogen er ook in het amateurvoetbal meer reservespelers binnen de lijnen worden gebracht. De KNVB heeft besloten dat voortaan, net als afgelopen seizoen al in het betaalde voetbal het geval was, vijf wisselspelers mogen worden ingebracht. Dat kan tijdens maximaal drie wisselmomenten, om te voorkomen dat het spel te vaak stil moet worden gelegd.

Vanwege de coronapandemie mogen de profs het laatste jaar al vijf, in plaats van de eerder gebruikelijke drie, spelers wisselen. Die regel wordt gehandhaafd in seizoen 2021-2022 en daarbij gaat hij ook gelden voor het amateurvoetbal. Alleen in de beker was dit afgelopen seizoen het geval, maar nu ook in competitieverband.

Tijdens iedere wedstrijd moge voortaan vijf wisselspelers ingebracht worden. Dat kan op maximaal drie momenten waarop het spel moet worden stilgelegd. Daarnaast mag er ook tijdens de rust (plus de break voorafgaand aan een verlenging én in de rust van een verlenging) worden gewisseld. Tijdens een verlenging mag elk team één extra speler wisselen en wordt daarvoor ook een extra wisselmoment gecreëerd.

Jeugdvoetbal
In het lagere senioren- en jeugdvoetbal is het al jaren gebruikelijke dat er onbeperkt mag worden doorgewisseld met de 16 spelers die op het wedstrijdformulier staan. Dit blijft ongewijzigd. In de A-categorie van het jeugdvoetbal komt echter ook meer wisselruimte. Bij JO15 t/m JO17 en MO17 (A-categorie) mogen komend seizoen zeven wisselspelers worden ingebracht. Bij JO13 en JO14 mocht al onbeperkt worden doorgewisseld.

Foto: Gerald van Zanten

Geef een antwoord