‘Met z’n allen aan de bak, anders gaat het fout’

DEN BOSCH – Binnenkort start, op initiatief van COVS Den Bosch, een nieuwe scheidsrechterscursus bij OJC Rosmalen. De scheidsrechtersvereniging hoopt er nieuwe leden mee te werven en vooral meer arbiters bij de regionale clubs op te leiden. “We moeten met z’n allen aan de bak om het probleem aan te pakken, anders gaat het fout”, aldus André de Vaan, bestuurslid van COVS Den Bosch.

Bij de start van het nieuwe seizoen werd de COVS direct overvallen met de vraag naar scheidsrechters. “Al onze leden zijn echter al door de KNVB ingedeeld – en ook daar komen ze er tekort”, vertelt De Vaan. “De enige oplossing is dus het opleiden van nieuwe mensen tot verenigingsscheidsrechter.” Om die reden gaat men een cursus organiseren. “Verschillende verenigingen hebben al deelnemers geworven. OJC spande de kroon, met vooralsnog 10 aanmeldingen. Om die reden gaat de cursus bij hen plaatsvinden.”

Bekend probleem
Bij alle clubs is het probleem bekend: ieder weekend moeten veruit de meeste wedstrijden door iemand van de club gefloten worden. De COVS wil hen daarbij ondersteunen. “Maar dan hebben we ook wel de hulp nodig van de clubs. Die moeten zelf ook aan de bak. Het aantal KNVB-scheidsrechters neemt ieder jaar af. Gelukkig hebben wij bij de COVS wel een aantal nieuwe, jeugdige leden, waar we heel blij mee zijn. Het is onze taak om die jongens te steunen en we hopen dat clubs zich gedragen, zodat ze niet weer snel stoppen.”

Snelle beslissers
Er kunnen maximaal 18 beginnende scheidsrechters deelnemen aan de cursus, die gegeven wordt door een KNVB-docent. “We gaan hard richting dat aantal, maar bij het daadwerkelijke inschrijven blijkt altijd dat er enkele weer afvallen. Er is dus waarschijnlijk nog plaats voor de snelle beslissers. En mocht er zóveel respons komen dat het niet past, dan gaan we voor een nieuwe cursus in het voorjaar.”

De cursus bestaat uit 4 avonden van 3 uur en zo’n 8 uur thuisstudie. Daarnaast zijn er 4 stagewedstrijden, waarin in de praktijk wordt beoordeeld of de scheidsrechter genoeg heeft opgestoken. Voor de kosten hoeft men het niet te doen. Die bedragen 93 euro per persoon, maar wordt door de eigen voetbalvereniging betaald. “Wij denken dat veel clubs blij zijn als ze meer clubscheidsrechters zouden hebben”, besluit De Vaan zijn promotieverhaal. Voor vragen is hij bereikbaar via andredevaan@kpnplanet.nl of op 06-16086889. Aanmelden voor de cursus kan via secretaris@covsdenbosch.nl.

Foto: MiGe

Geef een antwoord