Wedstrijd van de Week: Zwaluw – Nieuwkuijk

VUGHT/NIEUWKUIJK – Bij gebrek aan een echte derby of kraker in de komende bekerronde, is onze wedstrijd van de week de ontmoeting tussen Zwaluw VFC en Nieuwkuijk. Een directe strijd om een plaats in de volgende ronde van de districtsbeker, waarvoor Nieuwkuijk veruit de beste papieren heeft. We blikken vooruit met hoofdtrainer John Laponder en Corné Verhoeven.

Hoewel de sportparken van de beide derdeklassers hemelsbreed maar 10 kilometer van elkaar verwijderd zijn, moeten Zwaluw en Nieuwkuijk het dit seizoen doen met slechts een onderlinge bekerwedstrijd. Wel eentje waarin wat op het spel staat. Nieuwkuijk boekte immers al twee ruime overwinningen (4-1 tegen Buren en 6-1 tegen Wadenoijen), terwijl de Vughtenaren verrassend onderuit gingen tegen Wadenoijen en maar met 2-0 wonnen van Buren. Aangezien alleen de groepswinnaar verder gaat, is Nieuwkuijk bij een gelijkspel zeker van de 2e ronde. Zwaluw moet winnen, en dan ook nog eens met 4 doelpunten verschil.

Boel fit houden
Voor John Laponder is het duel, als hij eerlijk is, niet zo heel belangrijk: “Voor ons is het vooral belangrijk om de boel fit te houden naar volgende week zondag, als we de competitie beginnen tegen Schadewijk”, geeft de oefenmeester van Zwaluw toe. Hij verwacht een open wedstrijd. “Dat is het altijd tegen Nieuwkuijk. Hopelijk kunnen er weer 1 of 2 spelers aansluiten na hun blessure, want het zit wat dat betreft niet echt mee.”

Bij de Vughtse titelkandidaat van de 3e klasse C zijn Thijs van Rooij, Julius Emmanuel, Lucas Stilmant, Mehmet Alp, Tommy Kreté, Steffan Moes, Otis Lalihattu, Max van Helden én Youri Timmermans vooralsnog allemaal uitgeschakeld. “Dat zijn er nogal wat, ja. Veelal contactblessures”, baalt Laponder, voor wie het een meevaller is dat met Ian Willems een nieuwe doelman naar Vught is gekomen. “Die keept al de hele voorbereiding en doet het prima.”

Corné Verhoeven kijkt uit naar de clash met Zwaluw VFC. “Natuurlijk willen we graag door in de beker en daarnaast is het een mooie laatste test voordat de competitie start.” Ook de coach van Nieuwkuijk is bekend dat er in Vught flink geïnvesteerd is om een sterke ploeg op de been te krijgen. “We zijn benieuwd in hoeverre we ons kunnen meten met een van de beste derdeklassers in onze regio.”

Historie
In onze historische overzicht zien we dat de eerste officiële ontmoeting tussen Zwaluw en Nieuwkuijk al stamt uit 1958. De clubs kwamen elkaar met name eind jaren 70 en begin jaren 80 regelmatig tegen. Daarna 30 jaar niet meer, tot ze in 2014 weer bijna jaarlijks met elkaar te maken kregen. We hebben 23 ontmoetingen gevonden, waarvan bij het merendeel de doelpuntenmakers en bij één zelfs de uitslag onbekend is. Zwaluw VFC won 9x, Nieuwkuijk stapte 8x winnend van het veld en 5x werd het gelijk. Beide clubs geven elkaar historisch gezien dus weinig toe.

16 november 1958 (4e klasse B)
Zwaluw VFC – Nieuwkuijk 4-0

1 februari 1959 (4e klasse B)
Nieuwkuijk – Zwaluw VFC 3-9

19 maart 1961 (4e klasse B)
Nieuwkuijk – Zwaluw VFC 1-2

7 mei 1961 (4e klasse B)
Zwaluw VFC – Nieuwkuijk 7-0

28 november 1976 (4e klasse B)
Zwaluw VFC – Nieuwkuijk 1-0

1977 (4e klasse B)
Nieuwkuijk – Zwaluw VFC ?-?

4 september 1977 (4e klasse B)
Zwaluw VFC – Nieuwkuijk 2-2

15 januari 1978 (4e klasse B)
Nieuwkuijk – Zwaluw VFC 1-0

3 september 1978 (4e klasse B)
Nieuwkuijk – Zwaluw VFC 4-3

22 april 1979 (4e klasse B)
Zwaluw VFC – Nieuwkuijk 0-0

24 oktober 1982 (4e klasse B)
Zwaluw VFC – Nieuwkuijk 0-0

17 april 1983 (4e klasse B)
Nieuwkuijk – Zwaluw VFC 0-1

20 november 1983 (4e klasse B)
Nieuwkuijk – Zwaluw VFC 0-0

23 april 1984 (4e klasse B)
Zwaluw VFC – Nieuwkuijk 0-2

21 september 2014 (3e klasse C)
Zwaluw VFC – Nieuwkuijk 0-4
(Sjors Melskens 2x, Max Raymakers, Caglayan Alkan)

15 maart 2015 (3e klasse C)
Nieuwkuijk – Zwaluw VFC 3-2
(Mitchel Fitters, Brent de Wijs, Albert Smits – Max van Helden, Bob van der Sluijs)

1 november 2015 (3e klasse C)
Nieuwkuijk – Zwaluw VFC 1-1
(Mitchel Fitters – Jochem van Dinther)

20 maart 2016 (3e klasse C)
Zwaluw VFC – Nieuwkuijk 5-2
(Mickey de Loos 2x, Leroy van de Leest 2x, Steffan Moes – Brent de Wijs, Max Raymakers)

3 december 2017 (3e klasse C)
Zwaluw VFC – Nieuwkuijk 2-1
(Kevin Venrooy, Martin de Laat – Roy Fitters)

22 april 2018 (3e klasse C)
Nieuwkuijk – Zwaluw VFC 2-1
(Maikel Kivits, Brent de Wijs – Martin de Laat)

22 september 2018 (3e klasse C)
Zwaluw VFC – Nieuwkuijk 1-2
(Julius Emmanuel – Brent de Wijs 2x)

25 april 2019 (3e klasse C)
Nieuwkuijk – Zwaluw VFC 1-0
(John van Dommelen)

19 januari 2020 (3e klasse C)
Nieuwkuijk – Zwaluw VFC 1-2
(John van Dommelen – Martin de Laat, Tommy Kreté)
De return is niet gespeeld.

Geef een antwoord