Spektakel bij OJC, WNC promoveert

ROSMALEN/WAARDENBURG – FC Den Bosch heeft de eerste trainingen alweer in de benen, alle amateurclubs zijn klaar met voetballen, maar bij OJC was er op de absolute slotdag van seizoen 2021-2022 toch nog genoeg te beleven. De club stelde haar sportpark beschikbaar voor een nacompetitiefinale tussen het Zuid-Hollandse Nieuwenhoorn en WHC uit Wezep en dat heeft het geweten.

Allereerst promoveerde WNC vanmiddag in Opheusden. De zaterdag eersteklasser uit Waardenburg, met verschillende 073-voetballers in de gelederen, won met 2-0 van Duno en gaat voor het eerst in de hoofdklasse voetballen. Bij OJC werd ook om een plek op dat niveau gestreden. In een prachtige ambiance kwam WHC op 0-2, maar vocht het wat beter voetballende Nieuwenhoorn zich terug in de wedstrijd. Het werd – met tien man, na een rode kaart – 2-2 en in de verlenging vielen geen doelpunten. Daarna leek het, voorafgaand aan de penaltyserie, even uit de hand te lopen.

Volksverhuizing
De strafschoppen zouden na loting achter het doel bij de Nieuwenhoorn-fans genomen worden. Dat zorgde voor een volksverhuizing van de WHC-aanhang naar de overzijde. Toen beide supportersgroepen zich naast elkaar begaven, werd er met plastic bekers bier en een brandende fakkel gegooid. De escalatie kon snel in de kiem gesmoord worden en na een afkoelingsperiode vond, met inmiddels opgetrommelde politie en weer geschieden supportersgroepen, de beslissing vanaf elf meter alsnog plaats. Aan de andere kant van het veld welteverstaan, zonder fans van beide clubs achter het doel.

WHC miste één strafschop en Nieuwenhoorn faalde niet vanaf de stip, waardoor die laatste de promotie mocht vieren. Zonder noemenswaardige problemen, maar met rondcirkelende politiehelikopter boven het sportpark, ging iedereen daarna – opnieuw gescheiden – met de nodige vertraging huiswaarts.

Opgeblazen
In de media verschenen na afloop verhalen over vernielingen, een massaal gevecht tussen Ajax- en Feyenoord-aanhangers en het gooien met stenen, paaltjes en vuurwerk. Die verhalen waren nogal opgeblazen en werden later aangepast. Feit is wel dat er reclameborden sneuvelden en een muur in de wc werd vernield. Er heerste soms ook een wat vijandige sfeer. Maar gelukkig bleef het verder, mede dankzij het optreden van de politie, een stuk rustiger dan andere berichten deden vermoeden.

Nog een promotie?
Morgen komt, op de állerlaatste speeldag van het seizoen, Nemelaer nog in actie. Ook de ploeg uit Haaren voetbalt om een plek in de hoofdklasse. Op het complex van Alverna, in Wijchen, worden de degens gekruist met het tegen degradatie strijdende Longa’30. Topscorer Joeri Vugts heeft alle vertrouwen in zijn team ‘waarmee je verder komt dan met elf Messi’s‘.