Eerst voorzitter, nu weer hoofdtrainer

ESCH – Met Marco de Haas (44) beschikt Essche Boys komend seizoen over een trainer met een rijke ervaring in het amateurvoetbal. Hij is al 30 jaar actief als trainer, coachte op zijn vijfentwintigste al een seniorenteam, was voorzitter van Vlijmense Boys, keerde dit seizoen terug op het veld (in de functie van zijn overleden vriend) en roemt zijn huidige collega. We stellen hem voor in een interview.

De Haas werd in 1977 geboren in Wijk en Aalburg en voetbalde van jongs af aan bij het plaatselijke Wilhelmina’26. Hij stroomde er door naar het eerste elftal. “Destijds speelden we in de zaterdag 1e klasse, met eigen jongens haalden we in 2002 bijna de hoofdklasse”, vertelt hij trots. “Helaas moest ik op mijn tweeëntwintigste al stoppen door een heupblessure.”

Op dat moment was hij al zeven jaar jeugdtrainer bij Wilhelmina’26 en later Nieuwkuijk. Het trainersvak is hem dus met de paplepel ingegoten. In 2004 kreeg De Haas zijn eerste seniorenelftal onder zijn hoede. “Ik werd toen speler/coach bij het tweede van Vlijmense Boys.” Dat smaakte naar meer, want een jaar later begon hij bij GDC – als 26-jarige hoofdtrainer – aan een avontuur dat hem via het Tilburgse JPS en v.v. ONI uit ‘s-Gravenmoer naar Herovina leidde. Tussendoor was hij ook nog technisch jeugdcoördinator bij zijn oude liefde Wilhelmina’26.

“Bij ONI heb ik de mooiste periode als trainer ervaren”, zegt hij, terwijl zijn ogen beginnen te glinsteren. “We hebben in de 4e klasse iets moois opgebouwd en zijn na drie seizoenen gepromoveerd.” Bij Herovina kwam zijn trainerscarrière abrupt ten einde. “Door het plotselinge overlijden van mijn vader en ziekte van mijn moeder kon ik het niet opbrengen om nog op het veld te staan. Ik besloot tussentijds zelf mijn contract op te zeggen.”

Persoonlijke uitdaging
Helemaal uit het amateurvoetbal verdween De Haas niet lang. In Vlijmen, waar hij de laatste helft van zijn leven woont, pakte hij desgevraagd de voorzittershamer van de plaatselijke Boys op. “Dat heb ik een paar jaar met veel inzet gedaan. Toen ik even wat rust nam, werd ik gevraagd door ONI om als assistent terug te keren. Dat was niet alleen een sportieve, maar ook een persoonlijke uitdaging. Ik heb daar namelijk de functie van een van mijn beste vrienden, die vorig jaar is overleden, ingenomen. Het was ook meteen een mooie kans om te kijken of het veldwerk me nog trekt. En dat blijkt inderdaad het geval.”

Bij ONI werkt De Haas afgelopen seizoen nog samen met hoofdtrainer Mark Kroeze, waarover hij lovend is: “Mark komt uit het noorden van het land, maar woont tegenwoordig in Den Bosch. We hebben een hele goede band. Hij is met zijn 34 jaar een jonge, enthousiaste, maar toch ervaren trainer. In de jeugd van NEC en bij hogere amateurclubs in het noorden van het land (Grijpskerk, Drachtster Boys en Be Quick’28, red.) heeft Mark een vracht aan ervaring opgedaan. Ik vind hem een van de meest getalenteerde coaches van de regio, die nog een mooie toekomst voor zich heeft.”

Vergelijkbaar
De wegen zijn aan het einde van de voetbaljaargang gescheiden. De Haas verhuist (op voetbalgebied) naar Esch. “Dat voelt voor mij als een vergelijkbare club als ONI. Klein, gemoedelijk en sfeervol, met een aardig jonge en talentvolle groep spelers, die nog stappen kunnen maken. Ik zie er een uitdaging in om met Essche Boys een stabiele vierdeklasser te worden, die op den duur een rol van betekenis kan gaan spelen in de competitie.”

Foto: Jan Volwerk

Geef een antwoord