Voormalig groeibriljant uitblinker in 3e klasse

OISTERWIJK – Hij speelde als tiener 46 keer in het eerste elftal van FC Den Bosch en werd nog niet eens zo heel lang geleden gezien als een van de groeibriljanten van de club. Maar het verliep allemaal heel anders voor Zija Azizov (23), die dit seizoen met Trinitas Oisterwijk in de 2e klasse debuteert. “We gaan voor het kampioenschap.”

Zo turbulent als zijn voetballeven de voorbije jaren was, zo rustig is het nu. Op dinsdag- en donderdagavond trainen, op zondag een wedstrijd en op de fiets naar het sportpark om de hoek. Azizov speelde na FC Den Bosch bij (Jong) NEC en in zijn vaderland Azerbeidzjan voor Keshla FK, maar staat nu weer ouderwets drie keer per week op het veld met zijn jeugdvrienden. Bij Trinitas dus, de fusieclub die uit Nevelo, RKSV Oisterwijk en Taxandria (waar Azizov ooit begon) is ontstaan. De voormalig jeugdinternational keerde er afgelopen winterstop terug om de liefde voor de bal terug te vinden. Of, zoals hij het zelf verwoordt: “Mijn liefde voor voetbal is te sterk.”

Niet meer nodig
Azizov stroomde al op jonge leeftijd door vanuit de jeugdopleiding naar het eerste team van FC Den Bosch, zo vertelt hij aan 073voetbal: “Daar heb ik 2,5 jaar gespeeld, maar toen kreeg ik van Kakhi Jordania (die een heel leger aan versterkingen liet invliegen, red.) te horen dat ik niet meer nodig was. Ik besloot voor NEC te kiezen en heb daarna nog een halfjaartje in Azerbeidzjan gevoetbald.” Dat avontuur werd vroegtijdig afgebroken om er medisch iets niet in orde was. “Het is wat ingewikkeld om uit te leggen, maar het had te maken met een chronische ziekte die de galwegen en lever aantast. Daardoor ben ik een tijdje gestopt geweest en me gaan focussen op een maatschappelijke carrière.”

Een klein jaar raakte Azizov geen bal aan. Maar na een tijd begon het toch weer te kriebelen. “Omdat mijn liefde voor voetbal te sterk is”, zegt hij nogmaals. “Pierre van Berkel (trainer van Trinitas, red.) nam contact met me op en ik heb hem mijn jawoord gegeven. Vanaf de winterstop ben ik weer begonnen en we zijn na een flinke inhaalslag alsnog kampioen geworden.”

Bewust gekozen
Het medische verhaal is achter de rug en Azizov zegt zelfs weer terug te kunnen keren in het profvoetbal. Verschillende clubs uit de 1e en 2e divisie en hoofdklasse informeerden ook naar zijn diensten. “Maar ik heb er bewust voor gekozen om nog een seizoen bij Trinitas te spelen”, zegt hij vastberaden. “Ja, mijn niveau ligt veel hoger dan wat ik nu speel. Maar ik wilde het plezier terugvinden. Bij deze club ben ik begonnen, hier spelen mijn vrienden. Volgend jaar kijken we weer verder, misschien dat ik dan de stap weer maak. Ik ben pas 23, heb nog tijd genoeg.”

Screenshot
Het mogelijk oppakken van zijn carrière op hoger niveau is van latere zorg. Eerst wil Azizov nog een seizoen knallen met het verrassend gepromoveerde Trinitas. Dat was halverwege vorig seizoen niet meer dan een middenmoter in de 3e klasse. Vooruit, een leuke subtopper. Maar de titelstrijd ging toch echt tussen FC Engelen, Gilze en Vlijmense Boys, zo was de algemene gedachte. Azizov had echter al vrij snel na zijn terugkeer het gevoel dat er meer in zat. “Nadat ik was
herenigd met teamgenoten en clubleden – die ik al jaren kende, maar lang niet had gezien in verband met mijn profcarrière – begonnen we heel veel wedstrijden te winnen en veel stabieler te spelen. Kijk, na een tijdje heb ik in de groepsapp ook gezegd dat we kampioen zouden worden”, zegt hij, terwijl hij als bewijs een screenshot showt. “Dat het dan uitkomt en we met heel Oisterwijk het kampioenschap konden vieren, was natuurlijk geweldig.”

De ongekende comeback werd ingezet met Azizov als spelverdeler centraal op het middenveld. De voormalig prof steekt er echt bovenuit, al benadrukt hij zelf liever het collectief: “Ik ben heel trots op het team. Tijdens de wedstrijden merk ik natuurlijk wel kwaliteitsverschil, maar we hebben een ploeg met heel veel potentie. Ik sta er ook echt van te kijken wat voor niveau we aantikken”, aldus de uitblinker, die zelf in een half seizoen goed was voor 8 goals ongeveer evenveel assists. Over zijn voorspelling voor dit seizoen is hij minder terughoudend: “Wat gaat het worden in de 2e klasse? Ik zet altijd de doelen zo hoog mogelijk, dus ik zeg dat we weer voor het kampioenschap gaan.”

Foto: André Nouwens