Elf vragen aan… William van Overbeek

DEN BOSCH – Als (interim) hoofdtrainer van FC Den Bosch is William van Overbeek, na verschillende wedstrijden te zijn ingevallen als eindverantwoordelijke, nog altijd ongeslagen. De assistent van Jack de Gier is deze week aan de beurt in onze bekende rubriek.

Naam: William van Overbeek.
Geboren: 27 januari 1975 in Den Bosch.
Club(s): Als speler Wilhelmina, RKC, FC Den Bosch, KFC Nijlen (België), Rossum en FC Engelen. Als trainer de jeugd van FC Den Bosch, FC Engelen, Wilhelmina, BMC, HVCH, VOAB, Emplina en momenteel ben ik assistent-trainer bij FC Den Bosch.
Positie: Bij RKC was ik linksback en linker centrale verdediger, bij de amateurs stond ik op 6 en 10.
Dagelijks leven: Sinds 2016 woon ik in Uden, samen met Brigitte en onze zoontjes Mats en Sten. Mijn hobby’s zijn leuke uitjes met het gezin en karpervissen.

 1. Sterkste/zwakste punt: Mijn technisch en tactisch inzicht zijn prima. Zwak was altijd mijn snelheid en blessuregevoeligheid. En ik had als nummer 10 wel werkers om me heen nodig.
 2. Kunst- of natuurgras: Er gaat niets boven een goed natuurgrasveld, maar die zijn er niet veel meer. We trainen en spelen bij FC op kunstgras. Ideaal, omdat we altijd kunnen trainen. En met de jeugd kunnen we door het kunstgrasveld ook in het stadion trainen.
 3. Kleur voetbalschoenen: Van vroeger uit al zwart.
 4. Mooiste tenue en sportpark: Dan ga ik voor ons tenue van dit seizoen, van FC Den Bosch. Emplina en OJC hebben een mooi sportpark. En natuurlijk stadion De Vliert, vooral met onze fanatieke supporters als twaalfde man.
 5. Mooiste voetbalmoment: Het samenspelen met mijn broertje Coen bij Wilhelmina. En het kampioenschap wat we daar behaalden.
 6. Dieptepunt/grootste blunder: Tijdens een competitiewedstrijd tegen WSC benutte ik een penalty, maar ik raakte ook meteen geblesseerd aan mijn lies. Ik juichte, draaide om richting onze trainer en vroeg meteen om een wissel. Dat heb ik daarna nog vaak aan moeten horen…
 7. Opvallendste teamgenoot: Bij Wilhelmina was dat Patrick Funcke. Daar kan ik een boek over schrijven.
 8. Voetbalhumor: Tijdens een voorbereiding zaten we met de selectie van Wilhelmina bij elkaar in de bestuurskamer. Ad van der Geld, onze teammanager, had drie opties om het seizoen af te sluiten en vroeg aan iedere speler en staflid individueel waar hij naartoe wilde, zodat hij het op tijd vast kon leggen. Nadat Ad de balans had opgemaakt, vroeg onze toenmalige trainer – die helemaal achterin zat – waarom Ad niets aan hem gevraagd had. Patrick Funcke zat vooraan, keek om en zei: “trainer, we gaan pas aan het einde van het seizoen, dan ben jij allang weg!” Iedereen lag natuurlijk in een deuk.
 9. Wat wil je nog bereiken: Ik zou graag het hoogste trainersdiploma – ‘coach betaald voetbal’ – willen halen en als trainer kijken waar mijn plafond ligt.
 10. Beste speler uit de regio: Dat zijn er ondertussen veel. Ik kies voor Patrick van Aanholt, Danny Verbeek en Tom van Weert. Ik was trainer van alle drie bij Den Bosch O15 en ze zijn nog steeds actief in het betaald voetbal. Leuk en goed dat Danny weer bij ons speelt.
 11. Opvallendste regioclub: Emplina doet het heel goed, met vooral eigen spelers. Het is een mooie club met een kop en een staart. Vorig seizoen hebben ze tot op de laatste speeldag meegedaan voor de nacompetitie, dit jaar verwacht ik dat ze weer meedoen voor de prijzen.
  Bij FC Den Bosch maakt het team een goede ontwikkeling door. In het begin van de competitie zat het niet mee. Thuis tegen PEC Zwolle, Roda JC en Heracles hadden we resultaat kunnen halen. Ondanks de nederlagen bleven we onverstoorbaar. De overwinning uit bij Willem II gaf vertrouwen en daarna hebben we een goede serie neergezet.
Foto: Marco Oomen