Wisseling van de wacht bij FC Den Bosch

DEN BOSCH – Tommie van Alphen volgt Rob Almering op als algemeen directeur bij FC Den Bosch. De 35-jarige Boxtelaar gaat officieel per 1 februari aan de slag en neemt dan de functie over van Almering, die zijn vertrek vorige week bekendmaakte.

Van Alphen was eerder, van 2015 tot en met 2017, al ruim tweeënhalf jaar werkzaam op De Vliert. De toenmalige accountmanager maakte vijf jaar geleden een transfer naar FC Utrecht, waar hij in meerdere commerciële functies actief was. Hij keert nu terug als algemeen directeur. “FC Den Bosch is voor mij een hele warme, echte voetbalclub met sfeer waar medewerkers en supporters ambitieus zijn. Ik wil de warme banden met de zakelijke relaties van toen vanaf januari weer aanhalen”, zegt hij onder meer in het persbericht.

Vooral op commercieel terrein ziet Van Alphen groeikansen: “Meer inkomsten vergroten de kans op meer sportief succes. De hoogte van de begroting is bijna altijd leidend voor het sportieve resultaat. En meer succes betekent een grotere populariteit”, aldus de nieuwe algemeen directeur, voor wie de play-offs voor promotie een keiharde doelstelling zijn. “Daar hoort een begroting bij die past bij die ambitie.”

Wel en geen straf
Na enkele rustige weken gebeurt er de laatste dagen weer het nodige rondom FC Den Bosch. Bekend werd dat de club geen straf van KNVB krijgt voor de rellen bij de thuiswedstrijd tegen TOP Oss, maar dat de ongeregeldheden bij Willem II niet zonder gevolgen blijven. FC Den Bosch wordt bestraft met het spelen van een uitwedstrijd zonder de eigen fans. De club had zelf al besloten dat het meerdere duels zonder meereizende supporters ging spelen.

Miljoen geëist
Verder blijkt de vete met Kakhi Jordania nog lang niet beslecht. Maandag was er een verrassende wending in het hoger beroep tussen FC Den Bosch en de voormalig financier. Terwijl er (door club en rechter) werd ingezet op een schikking met gesloten beurzen, eiste Jordania doodleuk ook het kleine miljoen dat werd verdiend aan de transfers van Ringo Meerveld en Jizz Hornkamp naar Willem II.

Beide spelers werden pas aan de selectie van FC Den Bosch toegevoegd nadat de Georgiër al was vertrokken, maar hij zegt recht te hebben op alle transferinkomsten tot en met augustus 2021. Hornkamp werd echter pas in januari 2022 verkocht, Meerveld vertrok precies op 31 augustus. Er botste nog meer: Jordania zegt dat er 950.000 euro werd verdiend met de twee transfers, terwijl FC Den Bosch het bij 800.000 euro houdt. Meerveld zou 625.000 hebben opgeleverd, Hornkamp 175.000 euro.

Absoluut niet meegaan
Jordania eiste in juni vorig jaar nog twee miljoen, maar de rechtbank bepaalde toen dat FC Den Bosch hem 240.000 euro moest terugbetalen. Ook FC Den Bosch had recht op een schadevergoeding, zo was het oordeel. Zowel rechter als club zetten in op verrekening van die schadevergoeding met de terugbetaling, maar daar wil Jordania absoluut niet in mee gaan. Het hoger beroep wordt in februari voortgezet en een uitspraak jaar kan een jaar later pas volgen.