Bas de Langen: stoelendans bij SCG

SINT MICHIELSGESTEL – Bas de Langen is bij SCG’18 een vaste waarde. Vorig jaar stond ie nog op het middenveld, maar sinds de komst van trainer John Meijs is hij weer terug in het hart van de verdediging. “In principe kunnen we daar alle vier spelen, maar we moeten extreem veel wisselen van positie.”

In de jeugd was De Langen altijd aanvaller. Pas in de A1 belandde ie achterin. “Ik debuteerde zelfs als spits in het eerste van SCI. Maar de laatste jaren ben ik altijd verdediger geweest”, zo legt hij uit aan 073voetbal. “Op vorig seizoen na dan. Toen heb ik een tijdje de rol als controlerende middenvelder ingevuld en even in de spits gestaan, omdat we aardig wat blessures hadden.”

Supertalent
Na de fusie tussen SCI en RKVV Sint Michielsgestel moest De Langen nog ‘echt knokken’ voor zijn plek in het eerste elftal van SCG’18. “Maar uiteindelijk kwam ik erin, als linker centrale verdediger in een vijfmansverdediging.” Een ernstige enkelblessure maakte daar abrupt een einde aan. “Ik moest ongeveer driekwart jaar vanaf de zijlijn toekijken. In die tijd kwam Abel Gersjes als echt supertalent door vanuit de jeugd. Die kwam centraal achterin te staan, samen met Mike van Lijssel.”

De Langen had het geluk dat, toen hij weer fit werd, beide concurrenten juist geblesseerd waren geraakt. “Zodoende kwam ik dus – met een omweg als spits en middenvelder – weer terug als centrale verdediger. Samen met Mike sta ik daar nu. Als hij niet geblesseerd is althans. Jordi van Lijssel en Abel vormen samen het blok op het middenveld.”

Het is een heuse stoelendans, zo nu en dan bij SCG’18. “We zijn alle vier nogal blessuregevoelig”, lacht De Langen. “Daardoor moeten we extreem veel wisselen van positie. In principe kunnen we alle vier op het middenveld én in de verdediging spelen.”

Rechtgezet
Afgelopen zomer vertrok trainer Koen Wissing na drie seizoenen van het Gestelse sportpark Zegenwerp. De ervaren John Meijs is zijn opvolger. “Die heeft de boel even opnieuw rechtgezet”, legt onze gesprekspartner de positiewisselingen uit. “Er is ook een aantal jongens gestopt of naar een andere club verkast. Daardoor hebben we een erg jonge ploeg overgehouden.” 

Over de seizoenstart is hij gematigd tevreden: “Redelijk. 12 punten uit 10 wedstrijden is op zich prima voor ons, maar dat hadden er wel meer kunnen zijn. We hebben punten laten liggen door persoonlijke fouten, een warrige scheidsrechter en een ongelukkig eigen doelpunt in de laatste minuut. Laatst versloegen we ODC omdat we echt als een team op het veld stonden. Dat is denk ik wel het verhaal van SCG. We kunnen echt goed positiespel op de mat leggen, maar het eindresultaat komt niet vanzelf.”

Onderste 5 wegblijven
De afgelopen zondagen werd er gelijkgespeeld tegen Vlijmense Boys (0-0) en FC Engelen (1-1). “Die hadden we natuurlijk graag gewonnen, om onze
positie in de middenmoot te verstevigen, maar we hebben niet verloren en dat is ook een belangrijk iets”, vindt De Langen, die tevreden is met de huidige positionering. “Ja hoor, zeker met de versterkte degradatieregeling dit seizoen. Ik geloof dat je bij onze competitie bij de onderste 5 moet wegblijven, dat houdt het wel spannend. Alles wat we extra mee kunnen pakken, is mooi meegenomen.”

Foto: Gerald van Zanten