Elf vragen aan… Guus Habraken

ROSMALEN – Na een voetballeven OJC Rosmalen is Guus Habraken (33) bij RKKSV begonnen aan zijn tweede jeugd. Centraal achterin staat hij, een paar niveautjes lager dan voorheen, als vanouds de aanvallers van de tegenstander – op routine en inzicht natuurlijk – anderhalf uur lang het leven zuur te maken.

 • Naam: Guus Habraken.
 • Geboren: 7 augustus 1989 in het mooie Rosmalen.
 • Club(s): Sinds dit seizoen RKKSV Kruisstraat en mijn verdere (voetbal)leven altijd bij OJC Rosmalen gespeeld.
 • Positie: Momenteel als centrale verdediger, maar bij OJC stond ik de meeste wedstrijden rechtsback. Daarnaast kan ik ook als doelman prima cijfers overleggen (daar schijnen nog beelden van te zijn 😉).
 • Dagelijks leven: Sinds 2019 woonachtig in Veghel met mijn vriendin Marjan. Over een tijdje verwachten we onze eerste kleine. Ik ben teammanager bij SmartCenter en nog wekelijks aan de slag met een personal trainer, om zo lang mogelijk fit te blijven.
 1. Sterkste/zwakste punt: De mentale weerbaarheid van de tegenstander toetsen, precies het randje opzoeken of net iets verder, de echte wil om te winnen en het voetballend inzicht. Naarmate de leeftijd vordert, merk ik wel dat mijn snelheid wat afneemt. Het herstel verloopt ook wat minder soepel dan voorheen. Daardoor neem ik doordeweeks af en toe een extra ADV-dagje bij de training.
 2. Kunst- of natuurgras: Wij spelen en trainen bij RKKSV op natuurgras. Ik denk dat Sven Kramer nu heel gelukkig zou zijn op dit veld, aangezien het met de regenval al af en toe flink schaatsen is. Daarom gaat mijn voorkeur ook uit naar een goede (egale) kunstgrasmat.
 3. Kleur voetbalschoenen: Zwarte Adidas Predator, of anders iets wat in ieder geval goed met het tenue matcht.
 4. Mooiste tenue en sportpark: Uiteraard het rood-zwart (verticaal) gestreepte tenue, waarin ik altijd bij OJC heb gespeeld en nu nog steeds bij de Kruisstraat. Het mooiste sportpark vind ik dat van Nuenen, met het hoofdveld waar je vanuit de kantine rechtstreeks de tribune op kan lopen.
 5. Mooiste voetbalmoment: Op teamgebied het kampioenschap in de hoofdklasse en de bekerwedstrijden tegen Sparta Rotterdam en ADO Den Haag. Op persoonlijk vlak: het behalen van meer de 250 wedstrijden in OJC 1 en toch ook wel het stoppen van een penalty tegen Sneek, waardoor we een punt pakten.
 6. Dieptepunt/grootste blunder: De degradatie met OJC naar de hoofdklasse.
 7. Opvallendste teamgenoot: Momenteel Kenji (Heijmans, red.). Zelden iemand gezien die zó zenuwachtig en eigenwijs kan zijn. Daarnaast is het tijdens trainingen met hem altijd oppassen dat je geen tanden verliest of een bloedneus oploopt, door zijn rondzwaaiende armen. Verder echt een gouden gozer die altijd op ‘boevenpad’ is. Bij OJC heb ik altijd veel kunnen lachen om de geniale verhalen of filmpjes van Tony (de Groot). Die maakte elke week wel iets mee, wat hij vervolgens graag met iedereen deelde.
 8. Voetbalhumor: De jaarlijkse terugkerende grap van De Veld (Marcel van Veldhoven), over een man in het casino. Die kon hij elk jaar weer met volle passie vertellen, terwijl nagenoeg iedereen de grap al kende. Daarnaast is überhaupt de slappe kleedkamer klets iets waar ik altijd van kan blijven genieten.
 9. Wat wil je nog bereiken: Het zou mooi zijn als we met de RKKSV zo lang mogelijk bovenin mee kunnen blijven doen. En wie weet daardoor iets moois kunnen vieren. Daarnaast is het zaak om fit te blijven en plezier te blijven beleven aan het spelletje.
 10. Beste speler uit de regio: Een speler waar ik heel lang geleden samen mee heb gespeeld: Jesse Krncevic. Pure spits uit Australië, die in 2009 aan kwam waaien bij OJC. Hij legde enorm veel energie in een wedstrijd en kon op eigen kracht wedstrijden beslissen voor het team.
 11. Opvallendste regioclub: Momenteel springt Emplina wel in het oog, met goede resultaten en een uitstekende klassering. Dat ligt vast aan het voetbalverstand van Patrick Kivits (voormalig verzorger van OJC, nu bij Emplina, red.). Wij doen het met RKKSV ook opvallend goed. Met een relatief kleine, maar hechte selectie zijn we nog ongeslagen en staan op een keurige derde plaats. Het is nu vooral zaak om iedereen fit te houden en niet tegen onnodige kaarten op te lopen. Hopelijk keren er ook weer snel wat jongens terug van blessures, zodat we weer wat meer mogelijkheden hebben. Wat ook zeker benoemd mag worden, is de tomeloze inzet en werklust die de vrijwilligers van de Kruisstraat in de club steken. Daardoor is het voor de leden altijd fijn om op de club te zijn. Hier kunnen veel clubs een voorbeeld aan nemen.